Nezaposlenost najveći izazov Srbije

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) - "To donosi ekonomske i socijalne rizike, kao i disproporcije u odnosu broja zaposlenih i broja penzionera, broja zaposlenih u javnom sektoru i sektoru prerađivačke industrije, kao i u odnosu aktivnog i izdržavanog stanovništva", kazao je on u intervjuu za magazin Biznis.

Prema njegovim rečima, zato su neodložne reforme koje će omogućiti nove investicije u sektor razmenjivih dobara i obezbediti ambijent za privlačenje investicija u privatni i javni sektor, kao i da se reformiše radno zakonodavstvo i sprovede poreska reforma koja je prilagođena ekonomskoj snazi privrede.

Bugarin je naglasio da nova vlada mora što pre da bude formirana, da bude vrlo odlučna, hrabra i da u prvoj godini svoga rada preduzme nepopularne mere i sprovede dugo odlagane, a neophodne reforme javnog sektora.

Prema njegovim rečima vlada treba da nastavi dijalog sa Međunarodnim monetarnim fondom koji je neophodan zbog makroekonomske stabilnosti.

Bugarin je kazao i da mora početi da se smanjuje broj zaposlenih u državnoj administraciji, naglasivši da je neprirodno da su njihove plate prosečno veće nego plate zaposlenih u privredi.

Pogledajte još