Smeštaj za pripadnike LGBT

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) - Gradonačelnik Beograd Dragan Djilas izjavio je u petak da se u Beogradu završava nekoliko prostora za smeštaj onih pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle kada su saznale za njihovu seksualnu orijentaciju.

"Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rodjenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje, troje ljudi", rekao je Djilas u Beogradu, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o položaju LGBT populacije u Srbiji koji je pripremila Gej strejt alijansa.

U izveštaju za 2011. godinu se ukazuje da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Djilas je rekao da je njegov predlog bio da se ovaj izveštaj plasira upravo u vreme izborne tišine kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku. Takodje je rekao da u vezi sa LGBT populacijom treba vršiti pritisak - čak i na političare.

Pogledajte još