Zvezda pobedila Partizan u derbiju Jadranske lige

BEOGRAD, 16. novembra 2008. (Beta) - Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u Beogradu Partizan 81:80 (26:20, 22:23, 19:13, 20:18) u osmom kolu Jadranske lige i tako prekinuli seriju od sedam uzastopnih poraza protiv "večitog" rivala.

Obe ekipe sada imaju po sedam pobeda i poraz i dele prvo mesto
regionalnog takmičenja.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Elmedin Kikanović sa 22 poena, dok je Marko Marinović postigao 19. Partizan je predvodio Žarko Rakočević sa 15 poena, dok su Stefan Lazmi i Aleksandar Rašić postigli po 12.

Zvezda je kraj meča dočekala bez isključnog trenera Svetislava Pešića, a do pobede je došla preokretom u poslednjoj četvrtini. "Crveno-beli" su igrali i bez Marka Kešelja, koji je pred početak utakmice napustio halu Pionir zbog temperature.

Partizan je dobro počeo utakmicu i koristio je prednost koju ima pod košem. "Crno-beli" su prvi poveli, Zvezda izjednačila na 9:9, posle čega je šampionska ekipa stekla vodjstvo koje je drŽala do poslednje četvrtine.

Zvezda je krajem prve deonice zaigrala presing po celom terenu, što je Partizan koristio i često postizao lake poene. Domaća ekipa
postigla je više od pola svojih poena u prvom poluvremenu iz reketa. Jedinu brigu aktuelnom prvaku predstavljale su tada četiri lične greške Stefana Lazmija, od kojih je jedna bila tehnička zbog prigovora.

Posle poluvremena Pešić je promenio odbranu, a igrači Zvezde udvajali su igrača u reketu, koristeći nešto slabiji šut Partizana.

Utakmica je početkom drugog poluvremena postala nervoznija, pošto je tehničku grešku dobio Dragićević, a Veličkoviću je sudjena nesportska lična. Tu nije bio kraj, pošto je Pešić zbog prigovora dobio tehničku grešku, a odmah zatim je isključen.

Rašić je tada pogodio sva četiri penala za 62:52, ali tu nije bio kraj koškanju, pošto je Slavko Vraneš dobio tehničku grešku, a onda je Veličkoviću dosudjena četvrta lična greška.

Andre Ovens je iskoristio poslednji napad i uz zvuk sirene pogodio trojku za poen "minusa" - 62:61.

Posle dugačke serije bez poena u poslednjoj četvrtini, Dragićević je pogodio trojku za prvo vodjstvo Zvezde 64:62, što je bio prelomni trenutak, jer su tada "crveno-beli" stekli prednost koju su drŽali do kraja meča.

Partizan je tokom preostalog vremena imao šansu da preokrene rezultat i povrati prednost, ali je Žarko Rakočević bio neprecizan sa penala, pošto ih je promašio četiri u seriji.

Partizan - Crvena zvezda 80:81 (20:26, 23:22, 13:19, 18:20)

Partizan: Tepić 8, Milošević 2, Rašić 12, Tripković 3, Veličković 10, Lazmi 12, Aleksić 3, Vitkovac 4, Božić 3, Rakočević 15, Veseli, Vraneš 8.

Crvena zvezda: Roberts 6, Kikanović 22, S. Milošević, Marinović 19, Nedović, Dragićević 13, M. Milošević, Ovens 11, Šepa, Štimac, Bakić 7, Bjelica 3.

Pogledajte još