Primirje u Siriji nemoguće bez pregovora

DAMASK, 18. maja 2012. (Beta-AP) - Vodja posmatračkog tima Ujedinjenih nacija u Siriji Robert Mud upozorio je u petak da njegova misija ne moze da postigne trajan prekid sukoba bez istinskih pregovora obe strane u sukobu, koji traje duže od godinu dana.

General major Robert Mud, norveški vodja posmatračkog tima od 200 ljudi, dao je izjavu usled vesti sirijske opozicije o vladinom bombardovanju Rastana, grada severno od Homsa koji se od januara nalazi pod upravom pobunjenika.

Mud je na konferenciji za novinare u Damasku upozorio da nikakvi posmatrači ne mogu da postignu trajni prekid nasilja ukoliko svi unutrašnji i spoljni učesnici nemaju istinsku želju da razgovaraju.

Medjunarodne sile uložile su nade u mirovni plan koji je prošlog meseca predložio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Kofi Anan. Plan, koji je omogućio posmatračku misiju UN, poziva na prekid vatre i pregovore dve strane u cilju okončanja 15-omesečnih sukoba.

Prošlog marta, UN su procenile da je od početka sukoba u martu 2011. u Siriji ubijeno 9.000 osoba. Još stotine ubijeno je od tada, kako je pobuna koja je počela uglavnom mirovnim demonstracijama protiv režima predsednika Bašara al Asada prerasla u oružani sukob.

Pogledajte još