Bogati žive duže

Dorostojeći stanovnici u "boljim" delovima zemlje i grada mogu da očekuju da na njih bolesti i drugi hendikepi neće nepovoljno uticati sve do 70. godine, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.

Sirotinja pije, puši i jede

U siromašnijim sredinama, u kojima se više pije, puši i ne pazi na težinu stanovništvo može očekivati da će u zdravom i aktivnom životu uživati do 55. godine. Žene iz ovih slojeva su posebno ugrožene i kod njih je prisutan trend pogoršanja.

Očekivani životni vek bogatih i siromašnih Brtanaca se razlikuje. Bogati muškarci žive 81,4, a žene 84,5. Siromašni muškarci žive 73,3 godine, a žene 78,9.

Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Ono šta zdravstvene vlasti naročito uznemirava je činjenica da se u kriznim vremenima sve više širi jaz između dobrostojećih sredina s visokom zaposlenošću i onih u kojima je veliki broj nezaposlenih i zavisnih od socijalne pomoći, i to naročito kada je reč o ženskom stanovništvu.

Objašnjenje, između ostalog, glasi da imućniji bolje koriste sistem zdravstvene zaštite koji im stoji na raspolaganju, jer "poseduju svest i znanje o tome kako se sistem koristi", a uz to vode i zdraviji život.

U sredinama s najnižim prihodima zamah uzimaju gojaznost i štetne navike, i to u novije vreme više među ženama nego među muškarcima.

Pogledajte još