Bogati žive duže

0

Iako bi sigurno mnogi od vas rekli da imaju babu ili dedu koji su doživeli 100. godinu čuvajući ovce, neka istraživanja govore da se zdravlje imućnih slojeva stanovništva brže popravlja nego zdravlje nešto siromašnijih ljudi.

Dorostojeći stanovnici u “boljim” delovima zemlje i grada mogu da očekuju da na njih bolesti i drugi hendikepi neće nepovoljno uticati sve do 70. godine, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.

Sirotinja pije, puši i jede

U siromašnijim sredinama, u kojima se više pije, puši i ne pazi na težinu stanovništvo može očekivati da će u zdravom i aktivnom životu uživati do 55. godine. Žene iz ovih slojeva su posebno ugrožene i kod njih je prisutan trend pogoršanja.

Očekivani životni vek bogatih i siromašnih Brtanaca se razlikuje. Bogati muškarci žive 81,4, a žene 84,5. Siromašni muškarci žive 73,3 godine, a žene 78,9.

Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Ono šta zdravstvene vlasti naročito uznemirava je činjenica da se u kriznim vremenima sve više širi jaz između dobrostojećih sredina s visokom zaposlenošću i onih u kojima je veliki broj nezaposlenih i zavisnih od socijalne pomoći, i to naročito kada je reč o ženskom stanovništvu.

Objašnjenje, između ostalog, glasi da imućniji bolje koriste sistem zdravstvene zaštite koji im stoji na raspolaganju, jer “poseduju svest i znanje o tome kako se sistem koristi”, a uz to vode i zdraviji život.

U sredinama s najnižim prihodima zamah uzimaju gojaznost i štetne navike, i to u novije vreme više među ženama nego među muškarcima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.