EBRD ne smanjuje podršku Srbiji

LONDON, 19. maja 2012. (Beta) - Bivši potpredsednik srpske vlade Bozidar Djelić, koji je bio kandidat za predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj, istakao je nakon što je za novog predsednika te finansijske institucije izabran Britanac Suma Čakrabarti, da se Srbija njegovom kandidaturom prvi put pojavila na velikoj sceni medjunarodnih finansija i da je "led probijen".

Kandidati za mesto predsednika EBRD bili su, pored Djelića i Čakrabartija, Francuz Filip d Fonten Viv Kurtas, Poljak Jan Krištof Belicki i dosadašnji predsedbnik evropskog kreditora Tomas Mirou.

"Imao sam mogućnost da ispred naše zemlje i regiona predstavim program i viziju razvoja EBRD, jedne od pet najvećih svetskih finansijskih institucija, i to pred 60 minsitara finansija najvećih zemalja sveta", istakao je kasno sinoć Djelić, nakon što je EBRD dobila novog predsednika.

Djelić je kazao i da su reakcije pokazale da je prvobitni cilj Srbije da se pokaže u veoma pozitivnom svetlu ostvaren naglašavajući da će EBRD nastaviti da finansijski podržava Srbiju.

Pogledajte još