NATO za očuvanje svetske bezbednosti

ČIKAGO, 20. maja 2012. (Beta) - Lideri zemalja Severnoatolantskog pakta (NATO) sastaju se večeras u Čikagu na "ključnom samitu, u ključnom trenutku, jer će biti donete odluke od životnog značaja za bezbednost Severne Amerike i Evrope i za budućnosti saveznika", izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Na samitu, uz učešće lidera 60 zemalja i svetskih organizacija, koji će otvoriti predsednik SAD Barak Obama, biće donete odluke za "očuvanje bezbednosti Avganistana sada i u idućim godinama, i da NATO ostane jak i sposoban u 21. veku i da svoju globalnu mrežu partnera održi čvrstom", ukazao je Rasmusen.

Izgledni kandidat republikanaca na američkim predsedničkim izborima Mit Romni se takodje oglasio rekavši da je "vojno jačanje Saveza od presudne važnosti" i da je "za uspeh NATO nužna jaka vodeća uloga Amerike".

U komentarima američke i zapadnoevropske štampe se posebno podvlači nedoumica oko mogućnosti NATO saveznika da nadju nužne četiri milijarde dolara godišnje za finansiranje avganistanske vojske i policije posle povlačenja glavnine od 130 hiljada snaga NATO i partnera iz Avganistana krajem 2014. godine.

S tim u vezi se posebno traži da evropski saveznici daleko više plate i da preuzmu odgovornost za bezbednost Evrope, budući da SAD žele da težište vojne, političke i ekonomske strategije pomere ka azijsko-pacifičkom području gde žele da zaustave širenje uticaja Kine.

Pogledajte još