Srbija će morati da dokaže da želi u Evropu

STOKHOLM/BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) - Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt istakao je da će Srbija sa Tomislavom Nikolićem kao predsednikom morati da uveri medjunarodnu zajednicu da želi da ide ka Evropi.

"Srbija pod Nikolićem mora da uveri u svoju želju da ide ka Evropi i u partnerstvo u regionu", napisao je Bilt na tviteru.

Strane novinske agencije u prvim izveštajima posle objavljivanja nezvaničnih preliminarnih rezultata objavljuju da je nacionalista i desničar Tomislav Nikolić vodi u odnosu na proevropskog kandidata Borisa Tadića, što bi moglo da ugrozi evroinegracije Srbije.

Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrdjena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike".

Hrvatski elektonski mediji i portali objavili su da je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, prema prvim rezultatima, novi predsednik Srbije.

Objavljeno je i da mu je dosadašnji predsednik i protivkandidat u drugom krugu, lider Demokratske stranke Boris Tadić čestitao pobedu.

Gotovo svi mediji ocenjuju da je ishod izbora iznenadjenje jer su sve predizborne ankete previdjale pobedu lidera DS i dosadašnjeg predsednika Republike Borisa Tadića.

U prvim izveštajima pošto je Nikolić proglasio pobedu, mediji prenose njegovu izjavu da "Srbija neće skrenuti s evropskog puta" i da želi da zaštiti Srbe na Kosovu.

Pogledajte još