Seks turizam drma Kan

Film o sredovečnoj ženi koja putuje u Afriku da bi imala seks sa Kenijskim žigoloima je uzburkao puritance u Kanu, trenutno filmskom centru sveta. “U raju: Lubav” (Paradise: Love) je prvi deo trilogije režisera Ulriha Sajdla i obrađuje temu seks turizma koji je sve popularniji među bogatim sredovečnim Evropljankama.

Na gala premijeri u Kanu pojavila se i glavna glumica Margaret Tizel koja tumači 50-godišnju Austrijanku. Ona je prethodno glumila samo u pozorištu, a ovo joj je prva velika filmska uloga.

ČINJENICA: Reditelj Ulrih Sajdl je publiku i kritiku osvojio 2007. godine filmom "Import/Eksport" o medicinskoj sestri iz Ukrajine koja traga za boljim životom na Zapadu i nezaposlenom radniku obezbeđenja koji u potrazi za srećom kreće iz Austrije put Istoka.

Mnogo je scena u kojima je naga, a pojedine kadrove je snimala sa kenijskim momcima s plaže. Ona tvrdi da ni u jednom trenutku nije osuđivala ponašanje glavne junakinje. Po njenom viđenju, film istražuje žensku usamljenost i način na koji ljudi koje eksploatišu kod kuće putuju u inostranstvo i počinju da eksploatišu druge.

Režiser tvrdi da se trudio da evropske i afričke likove posmatra okom antropologa. Kritika u Kanu je pokazala oprečna mišljenja. Jedni su zgroženi eksploatacijom Afrikanaca, drugi kažu da se radi o psihološki plitkom scenariju, dok treći veličaju hrabrost glavnih glumaca.

Film je prikazan u zvaničnoj selekciji i takmiči se za “Zlatnu palmu”.

Izvor: Blic

Pogledajte još