Nema promene rejtinga Srbije

LONDON, 21. maja 2012. (Beta) - Bonitetska agencija Fič saopštila je u ponedeljak da su izbori u Srbiji povećali neizvesnost oko smera ekonomske politike i odnosa s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da to neće uticati na kreditni rejting Srbije.

Situacija u Srbiji je "u okviru tolerancije nivoa rejtinga BB minus sa stabilnim izgledom", naveo je Fič na svoj internet stranici.

"Kada smo u novembru potvrdili taj rejting, rekli smo da očekujemo predsedničke izbore s ishodom nastavka protržišne i proevropske orijentacije. Ovo ostaje slučaj budući da je lider Srpske napredne stranke i pobednik nedeljnih predsedničkih izbora Tomislav Nikolić zauzeo proevropski stav", navodi se u saopštenju.

Fič ocenjuje da bi Nikolić mogao biti suočen s rivalnom parlamentarnom većinom što bi moglo da oteža sprovodjenje reformi.

Ova kreditna agencija navodi da je Nikolić povremeno imao retoriku usmerenu protiv MMF-a, ali da njegova pobeda ne povećava neizvesnost oko odnosa Srbije prema toj instituciji, budući da i prethodno vladajuća koalicija nije automatski sledila preporuke MMF-a.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.