Higijena misli i vežbe Smeha

Za porciju smeha nisu Vam uvek potrebni vicevi. Bečlijka Elen Miler već godinama propagira ono što se medju ljudima sve više širi, a to je da nije samo izreka da je smeh zaista dobar lek protiv mnogih bolova. 

Njeni seminari „Joga smeha“ bili su u početku prava senzacija, a ovih dana Miler je objavila i knjigu pod naslovom „Na sreću, tu je smeh“, u kojoj autorka savetuje kako smeh možete da praktikujete kod kuće ili potpuno neupadljivo u javnosti. Njene izjave potkrepljene su naučnim dokazima i mišljenjima stručnjaka. 

Joga smeha je kombinacija vežbi smeha, koje baziraju na tehnici joge - vežbe disanja i istezanja. Iz smeha podstaknutog svesnim vežbama disanja, istezanja, pantomime i igre, brzo nastaje spontani smeh. Osnovno pravilo glasi: „Fake it until you make it“ - simuliraj ga, dok ne počnes stvarno da se smejes, tj. simulacija vodi stimulaciji.
Šta god da je izvor smeha, fiziološke promene koje se dešavaju u našem telu su iste, tvrdi Miler. Kada čovek svoj organizam dovede do stanja sreće, onda um sledi telo. Smeh je zarazan i prenosan! 

Smeh bez razloga 

Deca se mogu smejati i bez razloga jer se ne ustručavaju. Gde ima logike tu nema smeha. Smejati se bez razloga je sposobnost da se prevaziđu sopstvene granice.

Na redovnim kursevima smeha u Beču učesnici najpre počnu tako kao da moraju da se smeju, a nakon toga smeh preraste u istinski i oni bukvalno ne mogu da se zaustave. Kod ove „terapije“ važan je faktor zajedništva tj. ne smejati se na račun drugih već na svoj račun. 

Miler daje primer kako na javnom mestu da trenirate smeh: „Simulirajte da razgovarate mobilnim telefonom, to je idealno pokriće“. 

„Mi se ne smejemo zato što smo srećni, već smo srećni zato što se smejemo“, rekao je američki psiholog i filozof Vilijam Džejms.

Pogledajte još