Klimatske promene i zdravstveni efekti

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Porast temperatura vazduha na globalnom nivou i velike suše očekuju se u budućnosti zbog čega je neophodno pripremiti zdravstvene sisteme na te uslove, ocenjeno je u utorak na regionalnoj radionici o zdravstvenim efektima klimatskih promena.

Dvodnevna regionalna radionica " - uticaj, priprema, preporuke i primeri" otvorena je u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Rukovodilac projekta Evropske unije "Climate-TRAP", u okviru kojeg je organizovana radionica Peter Vandenhejzel, istakao je da se u svetu očekuju veliki toplotni talasi i porast temeprature na globalnom nivou.

"Dolaziće i do velikih suša, pa je neophodno pripremiti zdravstvene sisteme na te uslove. Ovaj projekat upravo pomaže u procenama oko neophodnih aktivnosti da se javno zdravlje pripremi za taj proces", kazao je Vandenhejzel.

Vandenhejzel je naveo i da su u Evropi primećene do sad nezabeležene vrste komaraca, kao i da se očekuje porast infektivnih oboljenja koje prenose komarci.

Zamenica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Snežana Marković Besarabić je istakla da će mreža tih zavoda raditi na preventivi i navela da su već otvorni telefoni na koje gradjani mogu tokom vremenskih nepogoda tražiti savete o adekvatnom ponašanju.

Pogledajte još