Apstinencijom pokazali nezadovoljstvo

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Apstinencija gradjana na majskim izborima pokazuje njihovo nezadovoljstvo, ocenili su u utorak učesnici skupa o političkoj zrelosti Srbije, od kojih neki smatraju da je apstinencija zapravo neodgovornost gradjana.

Predsednik Centra za demokratiju, koji je medju organizatorima tog skupa i predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović istakao je tom prilikom da je volja naroda neprikosnovena i da niko ne može nijednom gradjaninu da ospori njegov glas.

Medjutim, on je ocenio da postoje i loši izbori, za koje se, kako je kazao, kasnije ispostavi da nisu korisni za državu i društvo.

Mićunović je istakao da DS nije izgubila na izborima, s obzirom da je politika koju je predvodila osvojila 135 mandata u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, intelektualna elita je doprinela velikoj apstinenciji na majskim izborima, kao i velikom procentu belih glasačkih listića.

"Svi ti silni mudraci snose deo odgovornosti za izborni rezultat", kazao je on i dodao da izborne promene mogu da budu na bolje, ali i na gore.

Miljenko Dereta, koji je na listi pokreta "Prekret" za poslanika Srbije, kazao je da je DS izgubio i parlamentarene i predsedničke izbore. "Apstinencija je poruka koja govori da gradjani ne izlaze, jer ne mogu da uticu na politiku nakon izbornog procesa", naveo je Dereta.

On je ocenio da su gradjani izuzetno nezadovoljni i da je kazna za aktuelnu vlast bila najavljivana.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je da apstinencija i beli listići pokazuju nezadovoljstvo gradjana i da je država time dobila jasno i glasno upozorenje.

Pogledajte još