Malerova Simfonija hiljade u Sava centru

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Više od 500 muzičara nastupiće u subotu, 26. maja u beogradskom Sava centru na koncertu posvećenom austrijskom kompozitoru Gustavu Maleru i njegovom delu "Simfonija hiljade" (Simfonija br.8), najavili su organizatori.

Dirigent Bojan Sudjić rekao je u utorak na konferenciji za novinare da će u izvodjenju Malerove monumentalne kompozicije učestvovati oko 200 članova Simfonijskih orkestara Fakulteta muzičkih umetnosti (FMU) i Radio-televizije Srbije (RTS), osam solista i oko 300 horskih pevača.

"Sabrati više od 500 izvodjača u današnjim okolnostima izuzetan je podvig, jer se tako impozantan broj učesnika teško postiže i u inostranstvu, u mnogo bogatijim sredinama", rekao je Sudjić.

Sopran Snežana Savičić Sekulić rekla je da će pevačka uloga u Malerovoj "Simfoniji hiljade" biti njeno 40. vokalno-instrumentalno delo, ujedno možda i najznačajnije u karijeri.

"Morate da dorastete nekim delima, iskustvom, godinama i radom. Verujem da će svi uživati, jer će impozantan zvuk sa scene morati da probudi emocije u svim slušaocima", rekla je Savičić.

Direktor Jugokoncerta Boško Radojković rekao je da je za organizaciju velikog Malerovog koncerta obezbedjen budžet od oko 2,5 miliona dinara, a da je taj iznos dovoljan samo za najosnovnije troškove.

Pogledajte još