Doviđenja Netrebala, dobrodošla Laura!

0

Kada bi neka starina iz prošlog veka došla nekim čudom u sadašnju Srbiju, sigurno bi se pitala, pa šta je ovo, kud se denuše Milica, Smiljka ili Dušanka?

Da li je ime znamenje, možda znaju samo stari Rimljani, koji su veoma pažljivo birali imena svojim naslednicima. U slično značenje imena veruju, na svoj način, i neke naše poznate ličnosti koje za svoju decu, kao po pravilu, daju što neobičnija, neverovatnija, a neko bi rekao i bizarnija imena.

Da li je reč o pokondirenim tikvama, koje neće za svoje dete nikako neko “seljačko ime” ili im se neka nesvakidašnja imena jednostavno dopadaju prosudite sami.

U trendu

Snežana Dakić i Vlada Mikić su veoma “u trendu” kada su svojoj devojčici dali ime Laura. Ovo ime koje se može sve češće čuti u serijama “Dinastijama” rađenim na Balkanski način, vuče koren iz latinskog jezika i znači lovor ili venac.

Mala od skandala Jelena Karleuša i Duško Tošić odabrali su za svoje ćerke isto nesvakidašnja imena Nika i Atina, modna kreatorka Suzana Perić bila je sasvim maštovita i glamurozna ili jednostavno voli film “Doručak kod Tifanija”, kada je dala ime ćerki Tifani.

Možda, pod uticajem inostranstva u kojem je proveo dobar deo karijere, fudbaler Marko Pantelić je nazvao svoju decu Ingrid i Alegra. Kako su na ova imena, u prvi mah, reagovali Markovi roditelji ne zna se.

Čovek koji se “brendirao” na srpskoj političkoj sceni, kao neko ko je spreman da “kaže istinu” i da “ide glavom, tamo gde drugi ne bi ni nogom” Čedomir Jovanović, predesdnik LDP-a poznat je u srpskoj javnosti i kao otac četvoro dece.
Nestandardan u politici, nestandardan i kad je reč o imenima svoje dece. Čeda i njegova supruga Jelena Jovanović hteli su izgleda da na svoj način ostanu dosledne kosmopolite, pa su svojoj deci pored domaćeg nadenuli i stano ime – Anđelija Fej, Mihajlo Lajf, Jana Hart i Zora Fejt, valjda se roditelji i deca snalaze.

Isidora Bjelica i Nebojša Pajkić, još jedan par, ” od opere do rijaliti šou programa”, u svom stilu je nazavao i svoju ćerku i sina – Vila Evanđelina i Lav Grigorije.

Dobro je nema više Netrebale

Prema nekim podacima, na našem podneblju, zahtev za promenu imena svake godine podnese oko 4.500 osoba. A ne treba zaboraviti da su se u staro vreme u Srbiji davala imena kao što su Vuk ili Netrebala.

Vuk Stefanović Karadžić je rođen u porodici u kojoj su deca često umirala. Zbog toga je, kako narodni običaji nalažu dobio ime Vuk, kako mu zle magije, veštice i duhovi ne bi naudili.

Netrebala je bilo ime šeste ćerke u porodici a davalo se tom detetu kako bi se, po verovanju, zaustavilo rađanje ženske dece u jednoj porodici. Dobro je što ovog imena nema više u Srbiji, iako, retko ko rađa šesto dete.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.