Doviđenja Netrebala, dobrodošla Laura!

Da li je ime znamenje, možda znaju samo stari Rimljani, koji su veoma pažljivo birali imena svojim naslednicima. U slično značenje imena veruju, na svoj način, i neke naše poznate ličnosti koje za svoju decu, kao po pravilu, daju što neobičnija, neverovatnija, a neko bi rekao i bizarnija imena.

Da li je reč o pokondirenim tikvama, koje neće za svoje dete nikako neko "seljačko ime" ili im se neka nesvakidašnja imena jednostavno dopadaju prosudite sami.

U trendu

Snežana Dakić i Vlada Mikić su veoma "u trendu" kada su svojoj devojčici dali ime Laura. Ovo ime koje se može sve češće čuti u serijama "Dinastijama" rađenim na Balkanski način, vuče koren iz latinskog jezika i znači lovor ili venac.

Mala od skandala Jelena Karleuša i Duško Tošić odabrali su za svoje ćerke isto nesvakidašnja imena Nika i Atina, modna kreatorka Suzana Perić bila je sasvim maštovita i glamurozna ili jednostavno voli film "Doručak kod Tifanija", kada je dala ime ćerki Tifani.

Možda, pod uticajem inostranstva u kojem je proveo dobar deo karijere, fudbaler Marko Pantelić je nazvao svoju decu Ingrid i Alegra. Kako su na ova imena, u prvi mah, reagovali Markovi roditelji ne zna se.

Čovek koji se "brendirao" na srpskoj političkoj sceni, kao neko ko je spreman da "kaže istinu" i da "ide glavom, tamo gde drugi ne bi ni nogom" Čedomir Jovanović, predesdnik LDP-a poznat je u srpskoj javnosti i kao otac četvoro dece.
Nestandardan u politici, nestandardan i kad je reč o imenima svoje dece. Čeda i njegova supruga Jelena Jovanović hteli su izgleda da na svoj način ostanu dosledne kosmopolite, pa su svojoj deci pored domaćeg nadenuli i stano ime - Anđelija Fej, Mihajlo Lajf, Jana Hart i Zora Fejt, valjda se roditelji i deca snalaze.

(old_image)

Isidora Bjelica i Nebojša Pajkić, još jedan par, " od opere do rijaliti šou programa", u svom stilu je nazavao i svoju ćerku i sina - Vila Evanđelina i Lav Grigorije.

Dobro je nema više Netrebale

Prema nekim podacima, na našem podneblju, zahtev za promenu imena svake godine podnese oko 4.500 osoba. A ne treba zaboraviti da su se u staro vreme u Srbiji davala imena kao što su Vuk ili Netrebala.

Vuk Stefanović Karadžić je rođen u porodici u kojoj su deca često umirala. Zbog toga je, kako narodni običaji nalažu dobio ime Vuk, kako mu zle magije, veštice i duhovi ne bi naudili.

Netrebala je bilo ime šeste ćerke u porodici a davalo se tom detetu kako bi se, po verovanju, zaustavilo rađanje ženske dece u jednoj porodici. Dobro je što ovog imena nema više u Srbiji, iako, retko ko rađa šesto dete.

Pogledajte još