Mediji kao u Azerbejdžanu i Tadžikistanu

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Uticajni mediji u Srbiji su izmedju dva kruga predsedničkih izbora favorizovali kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, a po količini nekritičkog izveštavanja mogu se uporediti samo sa medijima u Azerbejdžanu i Tadžikistanu, rečeno je u utorak na predstavljanju izveštaja o medijima organizacije BIRODI.

"Većina medija izveštavala je u korist Tadića, osim lista Pravda, koji je favorizovao kandidata Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića, a list Blic je primer jednostranog izveštavanja u korist Tadića i protiv Nikolića", rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru Ivan Godarski iz slovačke organizacije MEMO 98, koja prati medije tokom izborne kampanje širom sveta.

Godarski je istakao da novinari u Srbiji nisu spremni da političarima postave neprijatna pitanja, iako je to uloga novinara, nego samo prenose izjave, što je zapravo pi-ar (skraćenica od public relations - odnosi sa javnošsću), i istakao da slobodni mediji nisu samo pi-ar.

Analitičar Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović rekao je da nisu presudni vreme u vestima televizija ili prostor u dnevnim novinama posvećeni strankama, nego ton u kojem su kandidati predstavljeni, i dodao da su se mediji u kampanji "sklonili u stranu" i pustili političare da promovišu sami sebe.

Gavrilović je kao primer naveo centralne informativne emisije Radiotelevizije Srbije, koju pretplatom finansiraju gradjani, u kojima je koalicija oko DS pozitivno predstavljena u 92,8 odsto od ukupnog vremena posvećenog toj koaliciji, dok je koalicija oko SNS pozitivno predstavljena u 73,7 odsto od ukupnog vremena.

Naveo je i primer vesti televizije Studio B, koja se finansira iz budžeta Beograda, u kojima je koalicija oko DS pozitivno predstavljena tokom 99,2 odsto vremena, a koalicija oko SNS tokom 82,6 odsto vremena.

"To su procenti kakvi postoje samo u Azerbejdžanu i Tadžikistanu. Izgleda da smo pored kredita iz Azerbejdžana dobili još nešto", rekao je Gavrilović.

Pogledajte još