Otvoreni Dani Sarajeva u Beogradu

BEOGRAD, 23. maja 2012. (Beta) - Festival "Dani Sarajeva" počeo je u utorak uveče u Beogradu, otvaranjem izložbe arhitekte Nedžada Mulaomerovića "Sarajevska Vijećnica, još jednom", na Kalemegdanskom platou.

Autentične fotografije izgradnje Vijećnice i njenog razaranja 1990-ih, kao i istorijskih dogadjaja koji se odnose na to zdanje, nacrti izvornog projekta s kraja 19. veka i projekta obnove, predstavljen su na izložbi.

Predstavnica organizatora manifestacije "Dani Sarajeva" Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da je osnivanje festivala 2007. godine imalo za cilj "otvaranje priče o opsadi Sarajeva" 1991-95.

"Na nama je da inspirišemo, provociramo i podsetimo na istoriju Sarajeva, ali i da obnavljamo odnose Sarajeva i Beograda", rekla je Mićićeva.

Na šestim "Danima Sarajeva" koji će trajati do subote 26. maja, beogradskoj publici će biti predstavljena sarajevska kulturna scena i rezultati saradnje umetnika iz BiH, Srbije i regiona.

Prihod od prodatih karata namenjen je obnovi Vijećnice, zgrade koja je postala simbol uništavanja kulturnog nasledja, pošto je granatirana i spaljena tokom opsade Sarajeva 1992. godine.

Izložba radova umetnice Šejle Kamerić "1.395 dana bez crvene" i istoimeni film odnose se na život stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savetovano da zbog opasnosti od snajperista ne nose odeću upadljivih boja.

Kao deo festivalskog programa u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, Ateljeu 212 i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće izvedene predstave "1984", "Hipermnezija", "Sumnja", "99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)" i "Šta smo to učinili".

Premijerno u Beogradu, poslednjeg dana festivala - 26. maja, nastupiće Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, zagrebačkog perkusioniste Nenada Kovačića i jednog od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivana Mihajlovića.

Pogledajte još