Izmaštana priroda

"Fotografski aparat za mene predstavlja svesku za skiciranje, instrument intuicije i spontanosti, gospodara vremena koji, u vizuelnom smislu, istovremeno postavlja pitanja i odlučuje... Jednostavnost izražavanja postiže se svedenim sredstvima a naročito postavljanjem ličnog u drugi plan,“ Anri Kartije-Breson. 

Na izložbi „Izmaštana priroda“ Anrija Kartije-Bresona koja je otvorena u Francuskom kulturnom centru u utorak, 18. novembra, mogli smo uživati u 54 fotografije ovog umetnika, začetnika fotonovinarstva i jednog od osnivača agencije Magnum Photos 1947. godine. Izložene fotografije su poslednji tiraži koje je ostvario pred svoju smrt 2004. godine, a ove godine bi umetnik proslavio stoti rođendan. Izložbu možete pogledati do 13. decembra 2008. 

Jedna fotografija menja hiljadu reči, pa puta 54 fotografije, pa sad vi vidite ili čitajte..., umetnik koji skoro sto godina stvara, iskrena duboko saživljena i proživljena fotografija, fotografija za koju često zaboravimo da kažemo, ali ovde je dobro mesto da se i toga podsetimo- slika, slika u najsveobuhvatnijem značenju- slika stvarnosti, ali toliko nadrealne da je naziv izložbe „Izmaštana priroda“ u stvari začuđujeće-normalno stanje posmatrača, onoliko koliko ga se dotiče ili ne ovekovečen zabeleženi trenutak. 

Izložbu je otvorio Žilijen Šapsal, fotograf, zadužen za izložbe u agenciji Magnum Photo. On je govorio o ispunjenom, duboko proživljenom životu i velikom i značajnom stvaralačkom opusu, a te dve stvari su kod ovog umetnika povezane i nerazdvojive. Ovaj slavni fotograf, bogate likovne i vizuelne kulture, u jednom periodu života bavio se crtanjem i slikanjem, što je ostavilo dubok uticaj i jasno se vidi na njegovim fotografijama. 

Žilijen Šapsal će u saradnji sa KCB pregledati portfolija mladih srpskih fotografa. Pokrovitelj ove izložbe je Meridian Bank, Credit Agricole Group. 

Po reakciji publike jasno je da nam ovakve izložbe trebaju koliko da bi podigli nivo likovne kulture, isto toliko da bi količinom prikazanih emocija podigli svest i savest na nivo na kom humanost predstavlja normalnu i realnu kategoriju. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još