Afrodizijaci

Vitamini, kamenice, čokolada, kofein, ginseng, samo su neki od afrodizijaka koji stvarno deluju. Seksualnu moć podstiču na nekoliko načina, opuštaju ili podstiču bolje raspoloženje i cirkulaciju i zato njihov učinak nije zanemariv.

Morski plodovi
Kamenica izgledom podseća na ženske genitalije, a mnogi je smatraju moćnim afrodizijakom. Čak i sama riječ afrodizijak dolazi od  imena Afrodita grčke boginje ljepote i ljubavi, koja i dolazi iz mora. U borbi za nebeski tron Kronos je ubio i kastrirao svog oca Urana i bacio njegove genitalije u more. Okeani su se tad zapenili i rodila se Afrodita, a veruje se da se baš zbog te priče i danas za većinu hrane koja dolazi iz mora smatra da deluje kao seksualni stimulans. Kamenice su svakako najpopularnije. One sadrže 
velike količine joda i fosfora, koji podstiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba pola.

Vitamini
Vitamin E poznat je kao vitamin seksa jer se smatra velikim izvorom energije, a posebno se preporučuje kad treba poraditi na seksualnoj izdržljivosti. Važan je i za proizvodnju sperme i stvaranje hormona seksa, a najviše se može pronaći u jajima, orasima i celovitim žitaricama.

Esencijalne masne kiseline
Nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, lososu i maslacu od kikirikija, a pomažu u funkcionisanju seksualnih organa i polnih žlezda. Takođe pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i adrenalina, pojačavaju dotok krvi u genitalije.

Kofein
Bez obzira da li je u kafi, čaju, gaziranim napicima ili čokoladi, kofein do određene granice pomaže. Američki naučnici došli su do zaključka da su parovi koji imaju 60 godina i više i koji su svakodnevno pili kafu, seksualno aktivniji od onih koji su je izbegavali. A da se nije radilo samo o nijansama, dokazuje to što su kafopije bili 62 posto seksualno aktivniji.

Čokolada
Osim što sadrži kofein, u čokoladi se nalaze i sastojci za koje se veruje da poboljšavaju "ljubavnu moć". Čokolada sadrži i teobromin koji pojačava lučenje endorfina, zbog čega se osećamo "high". 

Med
Poznato je da med vrlo brzo podiže nivo energije, a šećer u obliku meda ne samo da podiže energiju, već hrani i ćelije sperme.

Lekovite biljke
Pomažu kod opuštanja, a neke od njih pojačavaju požudu i povećavaju dotok krvi u genitalije. Neke, poput matičnjaka, vrste metvice koja se koristi u obliku čaja, pomaže kod opuštanja nervnog sistema, a u isto vreme podstiče na "akciju".

Beli luk
Sadrži aktivnu komponentu, prirodni antibiotik alicin koji je zaslužan za brži dotok krvi prema seksualnim organima.

Azijski ginseng
Obično se koristi za lečenje seksualnih disfunkcija i ima direktne učinke na središnji nervni sistem i genitalno tkivo. Dokazi upućuju na to da ova kineska biljka pojačava erekciju povećanjem dotoka krvi u penis. Također pojačava aktivnost neurotransmitera i hormona koji su uključeni u seksualno ponašanje. Kinezi i Koreanci zaklinju se u to da ginseng pojačava izdržljivost i strast. Nažalost, ima i neželjenih nuspojava kao što su dijareja i hipertenzija.

Alkohol
Poznato je čašica-dve deluju opuštajuće i od pomoći su kad želimo podići atmosferu. Jedno američko istraživanje pokazalo je da kod osoba koje čvrsto veruju u to da alkohol pojačava seksualnu želju, on stvarno deluje, a poznato je i da nam se pod njegovim dejstvom druge osobe čine privlačnijima. Posebno su zanimljiva vina koja imaju svojstva afrodizijaka, ali samo kad je miris u pitanju. Naime, veruje se da su neki šampanjci, suvi rizlinzi i neki šardonei kopija ženskih feromona. Ipak, treba znati granicu. Sve više od dve čaše može vam samo odmoći. 

N.D.

Pogledajte još