Ziko: Donosio sam prave odluke

TOKIO, 26. juna 2006. (Beta-AP) - Brazilski trener Ziko održao je danas poslednju konferenciju za novinare u svojstvu selektora fudbalske reprezentacije Japana, na kojoj je pokušao da opravda svoje odluke na prvoj utakmici ekipe na Mundijalu u Nemačkoj - sa Australijom.
Japan je treće uzastopno učešće na svetskim prvenstvima završio na poslednjem mestu grupe F pošto je u prvom kolu izgubio od Australije sa 1:3, zatim odigrao nerešeno sa Hrvatskom 1:1, a na kraju poražen od Brazila sa 1:4.
Mediji su posle poraza od Brazila počeli da spekulišu o Zikovoj ostavci, a današnja konferencija za novinare je najavljena kao njegova poslednja sa mesta selektora Japana.
Međutim, ni posle konferencije nije bilo jasno da li je Ziko podneo ostavku ili je saradnju raskinuo nacionalni Fudbalski savez.
Japanska javnost je Zika oštro kritikovala zato što tokom Mundijala nije menjao tim. Promene koje je Ziko izvršio, kao što je uvođenje u igru "veziste" Šinđija Ona na duelu sa Australijom, a u trenutku kada je rezultat bio 1:1, ocenjene su kao zakasnele.
Ziko je, međutim, izrazio uverenje da su njegove odluke bile ispravne.
"Na osnovu iskustva ocenio sam da ćemo uspeti da pobedimo, iako je na kraju rezultat pokazao drugačije. Ipak, mislim da su moje odluke bile ispravne u tim trenucima", rekao je Ziko.
Poraz od Australije po mnogima je bio ključan za eliminaciju Japana sa Mundijala. Japan je do 84. minuta vodio sa 1:0, a zatim je primio tri gola i izgubio sa 1:3.
Ziko, koji se sa većinom reprezentativaca u subotu vratio u Japan, izrazio je zadovoljstvo zbog samog plasmana na Mundijal.
"Nemam zbog čega da se kajem ili stidim, pošto sam u ovom poslu bio celim srcem i dušom", rekao je Ziko.
Brazilski strateg je ocenio da je Japan pod njegovim vođstvom u protekle četiri godine "konstantno napredovao". Ziko je ocenio da je iza sebe ostavio tim koji "može da igra samouvereno bez obzira na snagu protivnika".
Ziko, koji je izrazio nadu da će pronaći posao u Evropi, najavio je i povratak u Rio de Žaneiro gde će nastaviti trenersku karijeru.
U izveštajima brojnih medija, za novog selektora Japana proglašen je nekadašnji šef stručnog štaba Jugoslavije Ivica Osim.

Pogledajte još