Milošević: Od sjaja do bede i nazad

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Bugarske sa 6:1 u prijateljskom meču, odigranom na stadionu Partizana, u kome se Savo Milošević oprostio od nacionalnog dresa. Brojni gosti iz sveta politike, umetnosti i sporta zahvalili su se Miloševiću na četrnaest godina dugoj vernosti nacionalnom timu, a senku na svečani momenat za našeg asa bacila je minimalna poseta publike na stadionu u Humskoj.

Gosti u svečanoj loži bili su predsednici Srbije I Bugarske, Boris Tadić I Georgij Prvanov, a Ana Ivanović I Nenad Zimonjić uručili su Savi poklone ispred Skupštine grada Beograda. Dejan Stanković je pred početak utakmice Miloševiću predao dres sa brojem 102, zbog broja utakmica kloji je odigrao za reprezentaciju, a Dragan Bjelogrlić je ispred navijača i javnih ličnosti čestitao ovom sportisti na svemu što je uradio za nacionalni tim. Posebne ovacije publike izazvao je Saša Ćurčić, koji je u ime fudbalskih prijatelja predao poklon, a Dragan Ćirić je priznanje predao u ime trenera Ljubiše Tumbakovića, koji je već duže vreme profesionalno angažovan u Kini.

Svečanoj atmosferi doprineli su i ostali reprezentativci, koji su pred početak uztakmice izašli na teren u Savinim dresovima, koje su zatim bacali u publiku.

Pored povlačenja iz reprezentacije za Miloševića je meč sa Bugarskom mogao da ima uveličani značaj obeležen novim rekordima, ali možda zbog loše koncentracije, nedovoljno dobre forme ili neadekvatnih vremenskih uslova dosadašnji rekordi ostaju neprevaziđeni. Sava je za nacionalni tim odigrao 102 meča i postigao je 36 pogodaka. Za rekord i sustizanje legendarnog Bobeka nedostajala su mu još dva gola, koja je mogao da realizuje sa bele tačke na meču sa Bugarskom, ali oba puta je ostao neprecizan. Utehu, ipak, mogu predstavljati dva gola koja je postigao u 28. i 36. minutu. Selektor Antić je nakon drugog pogotka odlučio da zameni Miloševića, a simpatičan gest tada je načinio Dejan Stanković, jer se pri preuzimanju kapitenske trake klanjao pred Miloševićem skoro čitav minut. Za to vreme Milošević je pozdravljao publiku na tribinama. Zanimljiv komentar o čitavoj karijeri, ali i utakmici sa Bugarskom, Savo je dao na kraju meča:

Ova utakmica je bila kao moja karijera. Išla je od sjaja do bede I nazad”.

U daljem objašnjenju rekao je kako je opterećenje poslednjih dana bilo veliko i da je nedostatk koncentracije ostavio trag na igri. Mišljenje o ekipi koja ostaje želeo je da sačuva za sebe, kao i prognoze dokle mogu u narednom periodu.

Pored Miloševića, koji je bio dvostruki strelac, golove za Srbiji dali su i Jovanović u 8. I 20. minutu, Milijaš u 57. I Lazović u 66. minutu, dok je jedini gol za goste postigao Georgijev u 20. minutu.

Žal zbog male posete iskazali su i Dejan Stanković i selektor Radomir Antić. Stanković je čestitao Miloševiću više puta, a o njegovoj igri je rekao:

Drago mi je što je uspeo da se vrati u meč posle dva promašena penala i da postigne još dva gola. Moj odnos sa Savom je već 10 godina odličan i velika mi je čast što sam nasledio kapitensku traku od njega. Ljudi kao što je on su nam potrebni u fudbalu i nadam se da će ostati i dalje u ovon sportu na nekoj od funkcija”.

Selektoru Antiću osećanja su bila pomešana: (old_image)

Igra je bila fenomenalna i srećan sam zbog toga. Međutim, žao mi je što publike nije bilo više, a i što su izostala pitanja novinara na konferenciji nakon meča. Sava je svojim prisustvom pokazao da je veliki čovek, a za ovaj tim mogu da kažem da će nam praviti velika zadovoljstva u budućnosti. Posebne pohvale zaslužuju Jovanović, Krasić, Stanković I Vidić”.

Antić je na kraju izlaganja konstatovao je bi atmosfera sigurno bila mnogo drugačija da je meč izgubljen, a da bi pitanja novinara u tom slučaju bilo mnogo.

Posle izuzetno “hladne” utakmice malo ko od igrača Bugarske bio je raspoložen za komentare, a snagu da se pomalo i našali imao je nekadašnji igrač Zvezde, Blagoj Georgijev, strelac jedinog gola za goste:

“Ovo je i sramota i katastrofa. Pričali smo i u svlačionici i pred meč da je Srbija mnogo jaka, ali ne pamtim kada smo primili šest golova. Mislim da sam ih ja malo razbesneo svojim golom, pa su nas odmah dotukli”, našalio se bugarski reprezentativac.

Zanimljivo je da tim Srbije trenutno zauzima 30. mesto na FIFA listi, dok je tim Bugarske 16.

Do kraja godine tim Srbije će odigrati još jedan prijateljki meč, 14. decembra sa Poljskom. Utakmica će se igrati u Turskoj, a prema rečima selektora šansa će tada biti ukazana prvenstveno igračima iz domaćeg šampionata.

Miloševićeva karijera

Savo Milošević je profesionalnu karijeru započeo u Radniku iz Bijeljine, odakle prelazi u Partizan za koji je odigrao preko 200 utakmica i postigao skoro isto toliko golova. Sa crno-belima je osvojio po jedno prvenstvo i Kup, a najbolji strelac prvenstva bio je dva puta. Inostranu karijeru započeo je u Aston Vili, a posle Engleske seli se u Španiju gde je igrao za Saragosu, a zatim i za Parmu, Espanjol i Osasunu.

Za reprezentaciju je debitovao 1994. godine u Porto Alegreu, na utakmici sa Brazilom, a poslednji nastup imao je pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Učestvovao je na dva svetska prvenstva, 98. u Francuskoj I 06. u Nemačkoj. Na Evropskom prvenstvu u Belgiji I Holandiji 2000. godine bio je najbolji strelac šampionata sa pet golova. 

Katarina Stojković 
20.11.2008.

Pogledajte još