Poljske tinejdžerke postale fudbalske huliganke

Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu.com

Nije malo što su poljski fudbalski huligani na zlu glasu po celoj Evropi, a poljska i nemačka policija imaju pune ruke posla da spreče povremene bitke u pograničju, kada se mladići, Poljaci i Nemci, dogovore da palicama, noževima i bokserima ponovo pišu davnu, traumatičnu istoriju. Poljskim policajcima sada su još jednu boru na čelu urezale tinejdžerke - emancipuju se sve češće u huliganke, sa svim što uz to ide.

Ovih dana policija je u poslednjem trenutku sprečila zakazanu bitku 10 devojčica u mestu Ožeše u Šleziji, na jugo-zapadu Poljske, ugovorenu i planiranu po receptu mladića-huligana sa poljskih stadiona.

Devojčice od 14 do 17 godina starosti opremile su se pravim arsenalom hladnog i priručnog oružja, počev od noževa, a nedostajalo je samo vatreno. Devojčice su ipak devojčice i povod za huligansku bitku nisu bile nikakve utakmice, porazi ni fudbalski klubovi, već obična uvreda na račun jedne petnaestogodišnjakinje.

Da se sprema huliganski okršaj kod lokalne škole policija je otkrila slučajno, pošto se u malom mestu na ulicama odjednom te večeri pojavilo neuobičajeno mnogo uzbuđenih tinejdžera.

Kao da su nešto iščekivali. Mnogo ljudi je znalo za okršaj i sigurno bi bilo puno publike. To je prvi takav slučaj u celom regionu“, rekao je Sebastijan Fabijanjski iz lokalne policije i dodao da devojčice čeka tzv. porodični sud pred koji u Poljskoj idu maloletni prestupnici.

Poljska vlada upravo ovih dana pripremila je predlog zakona, po ugledu na britanski, koji treba da pooštri propise po kojima se održavaju sportske manifestacije i povećaju se kazne za izgrede na utkamicama, a najagresivnijim navijačima na šest godina zabrani ulazak na stadione.

Nasilje malih huliganki još nije regulisano izmenama zakona.

Daša Pavlović
20. novembra 2008.

Pogledajte još