Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Na izložbi crteža i grafike Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada u Kući legata u Beogradu, koja je svečano otvorena u sredu, 19. novembra, beogradska publika će moći da vidi 151 crtež i grafiku iz Kabineta grafike u kome se čuvaju ukupno 623 crteža i grafička otiska. 

Poklon-zbirka Pavla Beljanskog je posebnim ugovorom zaveštana gradu Novom Sadu, Srbiji... 1957. godine. Kako sam se ja (da ne kažem slučajno) rodio baš te godine, kako sam (da opet ne kažem slučajno) završio Školu za primenjene umetnosti "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, kako sam ove radove već više puta i na više mesta video, mada je od tad proteklo dosta vremena, moram priznati da su me emocije malo ophrvale. 

Šta da vam kažem, bilo mi je drago videti (opet) dela naših velikana, poznatih i slavnih, pa i manje poznatih ali značajnih, iz nekog vremena kad se u umetnost nekako iskrenije verovalo, kad je imala veću, lepšu vrednost i značaj, kad su umetnička dela stvarana ili nastajala u umetničkom zanosu, u ljubavi ka lepom, u želji da se emocije, osećanja, misli, ideje, prenesu i podele sa drugima... Ah! Baš sam dirnut, i zato ovde stajem, pa izvolite na izložbu, i ako osetite makar deo mog ushićenja, biće najmanje rečeno dobro. 

Ana Popović Bodroža, direktorka Kuće legata, istakla je značaj legata, zbirki, kolekcija i  napomenula da je potreba za sistematskim sakupljanjem, čuvanjem i prezentovanjem legata i zbirki potreba i obaveza institucija koje su zadužene za brigu o njima. A ova izložba predstavlja plod saradnje dve velike kuće koje su upućene jedna na drugu na istom poslu, i izrazila je nadu da je to samo jedan lep početak zajedničkog rada. 

Upravnica spomen-zbirke Jasna Jovanov je podsetila da spomen-zbirka nosi naziv po darodavcu i osnivaču, pravniku i diplomati, velikom kolekcionaru i izvrsnom poznavaocu umetnosti Pavlu Beljanskom (1892 -1965). Beljanski je zaveštao srpskom narodu svoju sa ljubavlju napravljenu zbirku umetničkih dela. A ova postavka je presek stvaralačkih tendencija i ideja slavnih, ali i manje poznatih predstavnika srpske umetnosti prve polovine 20. veka - Bete Vukanović, Nadežde Petrović, Uroša Predića, Petra Dobrovića, Stojana Aralice, Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Zorana Pavlovića, Lazara Vujaklije i drugih. 

Posle promocije ove izložbe  u Novom Sadu 2005. godine, izložba je gostovala u muzejima u Pančevu, Vršcu, Zrenjaninu i Gornjem Milanovcu, a u Beogradu će gostovati do 14. decembra. 2008. godine i mi vam je od srca iskreno i toplo preporučujemo.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još