Jeste li platili struju i vodu?

0

Prvi profesionalni izvršitelji počeće da rade od ponedeljka, 28. maja sa zadatkom da sprovode sudske odluke po kojima će od dužnika biti naplaćivana dugovanja za komunalne usluge, mobilnu telefoniju ili parkiranje vozila.

Predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović rekao je agenciji Beta da su 11. maja imenovana prva 64 profesionalna izvršitelja, od kojih će oko 30 sutra položiti zakletvu i od ponedeljka početi rad.

U isključivoj nadležnosti profesionalnih izvršitelja su komunalne usluge, i to je nešto što će oni raditi u budućnosti“, rekao je Dragović.

Prema njegovim rečima, sudovima je podneto oko dva miliona različitih potraživanja za komunalne usluge. Profesionali izvršitelj će u zaključku koji donose obavestiti dužnika o obavezi koju je dužan da ispuni, a ukoliko on to ne učini moguće je staviti administrativnu zabranu na njegovu platu, zapleniti pokrentu imovinu i nepokretnosti.

Dužnik najčešće ispunjava svoju obavezu kada dobije zaključak sa glavnim potraživanjem i određenom naknadom za rad izvršitelja”, rekao je Dragović.Pored 400 sudskih izvršitelja koji već postoje u Srbiji, predviđeno je da na teritoriji države budu angažovana 334 profesionalna izvršitelja, i isti broj njihovih zamenika.”

Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju postoje sudske odluke za koje su isključivo nadležni profesionalni izvrsitelji, a odluke koje ne mogu da izvršavaju sudski izvršitelji su potraživanja vezana za komunalne i slične usluge – infostan, gradska čistoća, doplatne karte za parking”, naveo je Dragović.

Prema njegovim rečima, deo izvršenja je “ostao” u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja i to sprovođenje sudskih odluka iz porodičnih i radnih odnosa.”Za sve ostalo poverioci imaju pravo da odaberu da li će da angažuju privatnog ili sudskog izvršitelja”, rekao je Dragović i dodao da je u Beogradu za područje Prvog suda imenovano 29 izvršitelja i jedan izvršitelj za područje Drugog suda.

On je naveo i da će angažovanje privatnih izvršitelja koštati u zavisnosti od visine potraživanja, posla koji on treba da obavi u kancelariji i na terenu, kao i od naplate potraživnaja.Uvođenjem profesionalnih izvršitelja biće uvećana efikasnost izvršenja sudskih odluka, imajući u vidu da je povećan broj profesionalnih ljudi koji sprovode izvršenja, dodao je Dragović.

On je rekao i da će Komora, koja je konstituisana 14. maja, uskoro oformiti disciplinsku komisiju, pa će građani nezadovoljni radom izvršitelja moći da se obrate komori.

Izvršitelji postoje u Bugarskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, a jedan od naboljih primera su Holanđani koji već 130 godina imaju sistem profesionalnih izvšitelja“, rekao je Dragović.

Skupština Komore izvršitelja konstituisana je 14. maja u Beogradu, kada su izabrani i organi Komore. Službene prostorije Komore izvršitelja nalaze se u Bulevaru oslobođenja 12.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.