Srbija u recesiji do kraja 2013.

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) - Srbija će u recesiji biti do kraja 2013. godine, procena je saradnika publikacije Makroekonomske analize i prognoze (MAP), koju zajedno izdaju Instutit ekonomskih nauka i Beogradska bankarska akademija.

Na prezentaciji te publikacije dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić je rekao da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine zabeležio veliki pad, ističući da spoljni i domaći makroekonomski pokazatelji ne nagoveštavaju rast ekonomske aktivnosti.

Precizirao je da je osnovni makroekonomski pokazatelj ekonomske aktivnosti, BDP Srbije u prvom kvartalu ove godine bio manji nego u kvartalu pre za 0,5 odsto, a 1,5 odsto manji nego u istom kvartalu 2011.

"Uz izvesna kolebanja oko jula, narednih godinu dana ne možemo očekivati opšte ekonomske aktivnosti, pa prema tome niti rešavanje problema nezaposlenosti niti svih drugih gorućih problema", rekao je specijalni savetnik u MAP-u.

Hanić je naveo da su glavni razlozi za očekivanu stagnaciju ili recesiju srpske ekonomije kriza javnog duga i očekivni pad ekonomske aktivnosti u zemljama evrozone, zbog čega će biti manja potražnja za robom iz Srbije.

Pogledajte još