Izložba 1917 u Centru Pompidu

0

MEC, 24. maja 2012. (Beta-AFP) – U Centru Pompidu u Mecu, u severoistočnoj Francuskoj, u subotu se otvara izložba nazvana "1917", koja prikazuje umetnost iz te burne godine u kojoj su se dogodile katastrofalna bitka na Eni i Oktobarska revolucija.

MEC, 24. maja 2012. (Beta-AFP) – U Centru Pompidu u Mecu, u severoistočnoj Francuskoj, u subotu se otvara izložba nazvana “1917”, koja prikazuje umetnost iz te burne godine u kojoj su se dogodile katastrofalna bitka na Eni i Oktobarska revolucija.

Izložba se otvara u subotu i nudi “panoramu svetskog stvaralaštva tokom samo jedne godine”, rekao je Loran Le Bon, direktor Centra Pompidu-Mec.

Multidisciplinarna izložba koja će biti otvorena do 24. septembra, prepliće plastičnu i vizuelnu umetnost, istorijske dokumente ali i oružje i vojnu opremu.

Biće prikazano 1.500 dela i dokumenata koji daju uvid u bogatstvo i kompleksnost te godine u kojoj je umro skupltor Ogist Roden, a Marsel Dišan predstavio svoju skandaloznu “Fontanu” (pisoar) i kada se razvio ruski suprematizam.

Na ulasku se nalazi jedno delo Pabla Pikasa (1881-1973), kubistička mrtva priroda, a pored nje figurativna slika vojnika u hodu Austrijanca Albina Egera-Linca (1868-1926).

Na izložbi će prvi put za 20 godina biti prikazana monumentalna scenska zavesa za balet “Parada”. Izlaganje ove scenografije koja važi za “najvećeg Pikasa na svetu” (11×17 metara) je dogadjaj sam po sebi. Na njemu su naslikani Harlekin i drugi likovi Komedije del arte, konj s krilima na kome igra balerina.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.