Sud odbio da postupi po preporuci poverenika

BEOGRAD, 25. maja 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je predsednici Visokog saveta sudstva (V S S) i ministarki pravde pisma u kojima izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog toga što je Prvi osnovni sud u Beogradu odbio da postupi po njegovoj preporuci.

"Prvi osnovni sud oglasio se nenadležnim i odbio da sprovede postupak izvršenja odnosno prinudne naplate novčanih kazni koje je poverenik, postupajući po zakonu, izrekao Višem sudu u Beogradu", naveo je Šabić u saopštenju.

Kako se navodi, rešenje po prigovoru koji je poverenik povodom toga podneo, umesto u roku od pet dana, kako je utvrdjeno zakonom, Sud je doneo nakon 90 dana i to tek nakon što se Šabić obratio V S S i Ministarstvu pravde.

Šabić je naveo da je neobjšnjivo da se Prvi osnovni sud oglasio nenadležnim, iako svi drugi sudovi, kao nadležni postupaju po predlozima poverenika.

On je upitao kako je moguća i čime je objašnjiva "praktično karikaturalna situacija u kojoj su svi sudovi u Republici nadležni za postupanje po predlogu za izvršenje koje podnosi poverenik, a samo jedan nije".

Pogledajte još