Proslavljen 120. rodjendan Josipa Broza Tita

BEOGRAD, 25. maja 2012. (Beta) - Brojni poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita iz svih republika bivše Jugoslavije sakupili su se u petak u Beogradu, na nekadašnji Dan mladosti, da obeleže 120. godišnjicu njegovog rodjenja - uprkos lošem vremenu i gotovo stalnoj kiši.

Ispred Kuće cveća, u kojoj se nalazi grob dugogodišnjeg predsednika i utemeljivača socijalističke Jugoslavije, formirali su se redovi ljudi koji su došli da mu odaju počast, ali i turista iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i drugih zemalja.

Po ugledu na nekadašnje proslave Dana mladosti, ispred bivšeg Muzeja 25. maj a sada Muzeja istorije Jugoslavije, organizovan je doček štafete mladosti, uz emitovanje pesama o Titu i Jugoslaviji kao što su: "Druže Tito mi to se kunemo", "Hej vojnici vazduhoplovci",

Predsednik Komunističke partije i Titov unuk, Joška Broz, održao je prigodan govor u kojem je ukazao da se 120. rodjendan njegovog dede obeležava u skromnim uslovima, ali je izrazio nadu da će se "jednog dana on opet slaviti kao nekada, na stadionu Jugoslovenske narodne Armije".

Prema rečima Joške Broza, štafeta mladosti danas ima drugo značenje - ona je "štafeta nacionalnog pomirenja mladih" iz zemalja bivše Jugoslavije.

U odnosu na prethodne godine, po svoj prilici zbog kiše, glavninu posetilaca su činile starije generacije, i upadljivo je bilo manje onih koji su nosili uniforme i simbole iz doba Jugoslavije, a samo najuporniji prodavci suvenira prkosili su nepogodi.

Jedan od retkih mladjih posetilaca, koji je sa pionirskom kapom došao iz Kopra u Sloveniji, rekao je agenciji Beta da je Tito za njega "nešto veliko, uzor u životu", tvorac "jake, ponosne, ugledne države koja je (u svetu) značila nešto", za razliku od "ovih (novih, nastalih raspadom SFRJ) što ne znače ništa".

Pogledajte još