Priština nastoji da zaplaši Srbe i UN

BEOGRAD, 25. maja 2012. (Beta) - Bivši upravnik UNMIK za sever Kosova Džerald Galuči ocenio je u petak da Vlada Kosova poslednjim akcijama i najavljenim otvaranjem Kancelarije za sever Kosova nastoji da zastraši lokalne Srbe, ali i osoblje UN misije.

"Formiranje Potemkinove administracije za severnu Mitrovicu dolazi posle politički motivisanog hapšenja Srbina sa severa Kosova koji radi u UN administraciji. Albanci ovo ne bi uradili bez podrške SAD", rekao je Galuči za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, pitanje je ko će prihvatiti administraciju koju na severu Kosova želi da uspostavi Priština.

"Srpska zajednica to verovatno neće učiniti i to ne može da je natera ni NATO da učini. Pravi gubitnici biće oni koji su podržavali ulogu UN u održavanju veza izmedju dva dela Mitrovice (srpskog i albanskog). Nadam se da se UNMIK neće predati uceni zemalja Kvinte (pet najmoćnijih država Zapada)", rekao je Galuči.

Vlada Kosova zatražila je od misije UN (UNMIK) da u roku od dve nedelje zatvori Kancelariju na severu i svoje materijale i nadležnosti preda Administrativnoj kancelariji Vlade Kosova, piše list Koha ditore.

Pogledajte još