Bolt i Isinbajeva najbolji u 2008. godini

MONTE KARLO, 23. novembra 2008. (Beta-AP) - Jamajčanski sprinter Jusein Bolt i ruska skakačica u vis Jelena Isinbajeva proglašeni su danas za atletičare u 2008. godini u izboru Svetske atletske federacije (IAAF).

Bolt je na Olimpijskim igrama u Pekingu postavio svetske rekorde u disciplinama na 100 i 200 metara, a treću medalju na Igrama osvojio je u štafeti na 400 metara, takođe, svetskim rekordom.

Jamajčanin je prvi čovek koji je osvojio tri olimpijska zlata na jednom takmičenju, još od Karla Luisa 1984. godine. On će biti upamćen po finalnoj trci na 100 metara na kojoj je oborio svetski rekord (6.96), tokom koje je na 15 metara pred ciljem usporio kako bi proslavljao pobedu.

"Moj moto je - sve je moguće. Ali, ovo je za mene velika čast. Sama činjenica da sam među najvećim sportistima sveta je sjajna",rekao je Bolt, koji je na ceremoniju došao sa roditeljima.

Isinbajeva je uspešno odbranila olimpijsko zlato i ove godine je ostala neporažena na takmičenjima na otvorenom terenu. Ona je u Pekingu sa preskočenih pet metara i pet centimetara postavila svoj 24. svetski rekord.

"Ovo je bila godina iz snova. Ova nagrada je savršeni način da završim 2008. godinu", rekla je Isinbajeva, koja je priznanje osvajala 2004. i 2005. godine.

Pogledajte još