Tomislav Nikolić sa Putinom

0

Saradnja Srbije i Rusije će teći progresivno, rekao novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Vladimirom Putinom. Možete računati na rusku podršku u realizaciji svoje politike, poručio predsednik Rusije, javlja Radio Televizija Srbije.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u Moskvi da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Putin je poručio Nikoliću da može da računa na podršku Moskve u realizaciji svoje politike.

Nikolić i Putin razgovarali su na marginama kongresa Putinove partije Jedinstvena Rusija. Deo razgovora odvijao se pred novinarima, a potom je nastavljen iza zatvorenih vrata, izveštava RTS.

Nikolić je zahvalio Putinu na podršci Rusije Srbiji na međunarodnom planu, posebno po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Uveravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uveravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu“, rekao je Nikolić Putinu.

Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU“, rekao je Nikolić i dodao da do sada nije čuo da postoji uslov za priznanje Kosova i Metohije.

Mi to ne možemo da uradimo, pa makar tog časa i prekinuli pregovore”, dodao je Nikolić, istakavši da je Srbija rezolucijom Skupštine Srbije obavezna na vojnu neutralnost. Srbija neće biti u NATO, rekao je on i dodao da je to otvoreno govorio građanima Srbije u kampanji i pobedio.

Nikolić je preneo šefu ruske države i da je tokom predsedničke kampanje “otvoreno govorio građanima Srbije da ne bi pobedio jedino da mu je protivnik bio Vladimir Putin”.

Vi ste omiljeni u Srbiji, a to ste zaslužili načinom na koji ste vodili Rusiju”, rekao je Nikolić.

Putin je iskoristio priliku da lično čestita Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima i poželeo mu da ostvari sve ono što je obećao srpskom narodu.

“U tome možete računati na pomoć Rusije”, istakao je Putin i dodao da ruska javnost zna kakav je stav i odnos Tomislava Nikolića prema Rusiji.

Rusija spremna da odobri kredit od 800 miliona dolara

Ruski predsednik je poručio je Nikoliću da je njegova zemlja spremna da odobri robni kredit Srbiji u vrednosti od 800 miliona dolara.

Putin je ukazao da bi sredstva tog kredita trebalo da se upotrebe za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Konačna realizacija tog zajma zavisi, kako je naglasio Putin, od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za navedene projekte.

On je podsetio da je pozicija Rusije poznata i, na Nikolićevu opasku da bi voleo da poseti Rusiju kada zvanično postane predsednik Srbije, rekao da to može da učini u bilo koje vreme.

Putin je takođe ukazao da je za poslednjih godinu dana ekonomska razmena između dve zemlje porasla jedan i po put, dodavši da bi ipak mogla biti i bolja. Ruski predsednik je zamolio Nikolića da izađe u susret njegovoj, kako je rekao, neobičnoj molbi.

Znam da je Boris Tadić bio vaš protivnik u kampanji. Ali, pošto sam ja sarađivao sa njim prethodnih godina zamolio bih vas, i to je neobično u mojoj molbi, da ga pozdravite i da mu prenesete moje najbolje želje za budući rad”, rekao je Putin.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.