Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna

0

Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna, a nova vlada izabrana u naredna tri meseca, do 8. septembra.

U Skupštini Srbije, koja ima ukupno 250 mesta, poslaničke mandate imaće 11 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih, ali u parlamentu bi svoje poslanike moglo da ima čak 40 političkih stranaka čiji se kandidati nalaze na izbornim listama stranaka koje su prešle izborni cenzus.

U novom skupštinskom sazivu najviše poslanika, njih 116, živi u Beogradu, sa Kosova će ih biti petoro, a medju 250 poslanika, trebalo bi da bude 81 žena.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji narodni poslanik, a ako to najstariji poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni poslanik.

Predsedavajućem u radu pomaže po jedan najmladji narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Skupštine.

Pored potvrdjivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar.

Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.