Završen Džez i bluz festival Nort Siti

ZVEČAN, 27. maj 2012. (Beta) - Deseti Džez i bluz festival u Zvečanu, Nort Siti, završen je u subotu uveče uz poznate zvuke elemenata džeza i etno folka najpopularnijeg makedonskog benda Leb i sol.

Publika je na nogama i uz ovacije propratila tri koncerta. Posle sjajnog nastupa Pitera Bitsa iz Holandije, trio "Sveti" na čelu sa Markom Djordjevićem iz Njujorka podigao je publiku na noge.

Sa najviše oduševljenja i interesovanja publika je propratila trio Marka Djordjevića, Vasila Hadžimanova i Branka Trijića, tokom čijeg izvodjenja je nastupio i osmogodišnji bubnjar, vanredno talentovan Djuradj Djuričić iz Kraljeva, osvajač drugog mesta u serijalu "Ja imam talenat".

Jubilarni dvodnevni medjunarodni Džez i bluz festival Nort Siti otvorio je "Bluz vajer", prvi bluz bend osnovan u Grčkoj 1983.

Iste večeri nastupio je Lari Mekrej, dobitnik Orvil Gibsonove nagrade za najboljeg bluz gitaristu. Negujući tradiciju predstavljanja popularnih izvodjača iz zemlje, prvo veče završilo se nastupom benda "Zemlja Gruva!".

U holu Doma kulture bila je postavljena izložba "Srbian džez, bre" Ivana Grlića, sa oko 40 portreta od preko 200 fotografija na kojima je više od 90 najznačajnijih ličnosti srpskog džeza.

Na prethodnih devet Džez i bluz festivala u Zvečanu nastupilo je oko 500 izvodjača iz blizu 30 zemalja.

Organizator je Udruženje muzičara Kosova i Metohije Unija M koje je i ove godine izborom gostiju potvrdio da je svrstavanje te manifestacije medju najznačajnije kulturne dogadjaje u jugoistočnoj Evropi više nego opravdano.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, Ministarstva za kulturu Srbije, Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Opština Kosovska Mitrovica i Zvečan i u organizacije UNDP-a.

(kraj )

Pogledajte još