Petronijević: Dobra saradnja sa carinskim upravama u Evropi

BEOGRAD, 27. maja 2012. (Beta) - Direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević izjavio je da je sa carinskim sluzbama Makedonije, BiH i Crne Gore uspostavljena elektronska razmena podataka sistemom SID (SEED).

On je naveo da taj sistem, koji značajno ubrzava razmenu informacija izmedju susednih carinskih službi, ima podršku i Svetske carinske organizacije i Evropske komisije.

Sistem omogućava sistematsku i automatsku razmenu podataka iz carinskih dokumenata i otvara IT infrastrukture carinskih administracija za razmenu poruka sa bilo kojom institucijom ili organizacijom na nacionalnom ili medjunarodnom nivou.

Petronijević je rekao da Uprava carina Srbije (www.upravacarina.rs) ima dobru saradnju sa carinskim službama mnogih zemalja Evropske unije, ali je posebno izdvojio saradnju koja je uspostavljena sa carinskim administracijama Francuske i Italije.

On je istakao da je za Upravu carina Srbije veliki kompliment da te dve velike zemlje EU prihvataju Srbiju, odnosno njenu carinsku administaciju za svog partnera.

Petronijević je dodao da je u 2011. potpisan i sporazum sa susednom Madjarskom koji previdja zajednički kontakt centar za graničnu kontrolu.

Tokom prethodne godine zaključena još tri bilateralna sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Azerbejdžanom, Belorusijom i Gruzijom, rekao je direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević.

Pogledajte još