Evropa se opet klanja

Lakoća  igre, mekoća pokreta, sugurnost šuta, dominantnost, liderstvo na parketu... odavno krase Igora Rakočevića (30, 191 cm). Ali, čini se, nova sezona donela je dodatnu zrelost prvoj zvezdi Taukeramike, koja se šepuri na čelu ACB lige i C grupe Evrolige. 

Za sjajne rezultate španskog šampiona, ne bi trebalo podsećati, najzaslužniji je upravo - Rakočević, koji, sve na to ukazuje, igra u životnoj formi.
- Sjajno mi je u Vitoriji, tu sam našao mir, fizički se izvanredno osećam, potpuno mi odgovara rad trenera Duška Ivanovića, imamo baš dobru ekipu i, eto, ne izostaju ni rezultati - priča 

Rakočević za „Novosti“, koji bi za dvadesetak dana trebalo da postane i otac. 
- I meni je sada lakše, aktuelni smo prvaci Španije, nemamo više taj pritisak, pa igram opuštenije, rasterećenije... 

TAU je trenutno lider i ACB i grupe Evrolige?
- Tim je ostao skoro isti od prošle godine, došao je trener Ivanović i, zaista, igramo sjajno. Da nismo neočekivano izgubili od Lotomatike, mogli bismo da kažemo da smo imali perfektan start. 

Redovni ste učesnik fajnal-fora Evrolige, može li TAU i na tron?
- I ove godine cilj nam je fajnal-for, ali i da odemo korak dalje. Ali, konkurencija je ponovo izvanredna. CSKA, Sijena i mi smo, možda, favoriti, ali Panatinaikos nikada ne sme da se zaboravi. Lotomatika je vrlo opasna, Fenerbahče, Olimpijakos, Barselona, takođe, a uvek neko može da iskoči i iz drugog plana. U svakom slučaju, jurišaćemo na titule na svim frontovima. Imamo i snage, i znanja, i kvaliteta za to. 

Zvuči gotovo neverovatno, ali kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač ACB lige, niste u sastavu reprezentacije Srbije?
- Sa selektorom Ivkovićem se nisam čuo, a niko me iz KSS nije ni obavestio, pa zato i ne znam zašto nisam dobio poziv za letošnje kvalifikacije za EP. Naravno, bio samrazočaran zbog toga, ali drago mi je da smo se plasirali u Poljsku. To je sjajno za srpsku košarku. 

Mnogi su našu grupu, sa Španijom, Slovenijom i Velikom Britanijom već nazvali „grupa smrti“?
- Zaista, imamo izuzetno teške rivale. Španci su bez premca u Evropi, Slovenci veoma, veoma kvalitetni i opasni, a Britanci će, ako budu u kompletnom sastavu, biti iznenađenje šampionata. Gordon i Deng su NBA zvezde, a četvorica, petorica reprezentativaca igraju u ACB ligi... 

Sa vama ili bez vas na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009?
- Ne znam, do tada ima još mnogo vremena. Trenutno sam preokupiran Taukeramikom, domaćim šampionatom i Evroligom. Na oba koloseka guramo sjajno, već smo osvojili Superkup Španije... Ali, moja želja da igram u najdražem dresu nikada nije bila sporna, to sam pokazivao poslednjih sedam - osam godina. Kada dođe vreme za EP, razmisliću i doneti odluku. Naravno, ukoliko budem u planovima - nedvosmisleno poručuje Rakočević.

MVP IGOR 

Igor Rakočević je posle četiri kola MVP Evrolige, sa indeksom uspešnosti 22,50. Drugi je Sani Bećirović (Roma) 21,00, a peti Stefan Lasme (Partizan) sa 20,00. Rakočević je i najbolji strelac sa 21,75 poena po meču, kao i u izvođenju slobodnih bacanja 19-19 (100%), dok je peti „trojkaš„ 12-21 (57,14%). 

U ACB ligi posle devet kola Rakočević je drugi po rankingu sa 22,5 indeksnih poena, dok je prvi Felipe Rejes (23,3, koji razliku pravi u skokovima). Na listi strelaca vodi Olsen (21,5), dok je Rakočević drugi sa 20,6 poena po susretu, kao i u procentu šuta za jedan poen - 90,7% (prvi je Bojan Popović sa 94%) i u šutu za dva poena (68,4%), a samo je procenat trojki nešto niži (34,8%).

Ivanović oduševljen

Duško Ivanović je poznat kao strog i zahtevan trener, ali i veoma škrt kada su pohvale u pitanju. Kada je Rakočević u pitanju, poznati stručnjak je, ipak, odstupio od svog „stila“.
- Prvi put radim sa Igorom i veoma sam prijatno iznenađen. Radan je, ambiciozan, pozitivan u svakom pogledu. O talentu i fizičkim kvalitetima ne bi trebalo trošiti reči. Ima još prostora za napredak i neke navike bi mogao da promeni. Ali, sve u svemu, igra izvanredno i postiže koševe neverovatnom lakoćom - ističe Ivanović.

Zvezda i Pešić

Zvezda je bila šampion države još 1998, kada je Rakočević nosio njen dres. Usledile su godine tavorenja, a dolazak novog rukovodstva i Svetislava Pešića uneo je i novu svetlost na Mali Kalemegdan.
- Čuo sam da je Zvezda dobila derbi, da igra dobro. Naravno, drago mi je zbog toga i što je došao trener kakav je Svetislav Pešić, koji je svuda gde je radio imao sjajne rezultate. Zvezda je zaslužila takvog stručnjaka, sa imenom, znanjem, uspesima. Zato i verujem da će ponovo biti ona prava, šampionska - kaže Rakočević. 

Večernje novosti
24. 11.2008

Pogledajte još