Srbija se plasirala na OI u Londonu

Srbija je pobedom osvojila treće mesto na turniru u Japanu i tako zauzela mesto među 12 timova učesnika Igara. U Londonu će igrati i ekipa Japana jer je osvajanjem dva seta završila četvrta i zauzela drugo mesto rezervisano za azijsku selekciju.

Srpske odbojkašice su do trijumfa stigle za sat i 52 minuta posle vrlo uzbudljivog i neizvesnog meča u kome su uspele da preokrenu rezultat i u odlučujućem setu odličnom igrom dođu do pobede.

Japan je na početku meča posle izjednačene igre uspeo da posle drugog tehničkog tajm-auta u prvom setu ostvari značajnu prednost i serijom od pet poena u finišu stekne prednost koju je i sačuvao.

Slična igra ponovljena je i u drugom setu, ali je ovaj put Srbija imala prednost od pet poean pri rezultatu 20:15. Japanke su uspele da se približe ali su Jovana Brakočević i Tijana Malešević donele izjednačenje.

Odličnim servisom i požrtvovanom igrom u odbrani Japanke su od starta trećeg seta napravile prednost koju su čuvale i osvajanjem tog dela igre seta obezbedile plasman u London.

U četvrtom setu, ekipa domaćina nastavila je agresivnom igrom i imala prednost od jednog poena pri prvom tehničkom tajm-autu, da bi na drugu kratku pauzu otišle sa tri razlike 16:13.

Japanke su držale tu razliku do 19:16 kada je na servis došla Tijana Malešević i odličnim servisima vratila Srbiju u igru i donela je ključnu prednost pred završnicu, pa se ušlo u odlučujući set.

Već u prvom poenu , bilo je jasno da će borbenost i veća koncentracija odrediti pobednika u a dugačkoj razmeni Srbija je bila bolja i povela na startu.

Stefana Veljković je pri rezultatu 3:3 serijom dobrih servisa omogućila odbrani Srbije da sa nekoliko blokova i reakcija dođe do 6:3.

U nastavku seta, dobar napad, odlična igra u bloku i servisi Maje Ognjenović doneli su Srbiji sigurnost a Brakočevićeva je iz kontre, na meč loptu odvela Srbiju u London.

Brakočevićeva je bila i najefikasnija u ekipi sa 18 poena. Milena Rašić je osvojila 16 a Tijana Malešević i Jovana Vesović po 14.

U selekciji Japana odlična je bila Erika Araki sa 21 poenom.

Prvo mesto na turniru u Tokiu zazela je Rusija, druga je bila selekcija Južne Koreje, Srbija je treća a Japan četvrti.

Uz njih će u Londonu igrati i Brazil, Italija, Dominikanska Republika, Kina, Alžir, Turska, SAD i Velika Britanija.

Beta

Pogledajte još