Svemirske kapsule i sateliti blokirani u Kazahstanu

MOSKVA, 28. maja 2012. (Beta-AFP) - Finansijski problemi izmedju Rusije i Kazahstana ometaju poletanje sedam letelica u svemir, uključujući evropskih meteorološki satelit Metop-B, piše u ponedeljak list Komersant.

Prema neimenovanom izvoru iz ruskog svemirskog sektora, Kazahstan, u kojem se od sovjetskog doba nalazi glavni ruski kosmodrom u Bajkonuru, traži medjuvladin sporazum. Tim dokumentom bi se odredila finansijska nadoknada od Rusije zbog pada ostataka raketa na kazahstansku teritoriju.

Pošto se dve strane nisu dogovorile, Kazahstan ne dozvoljava korišćenje svoje teritorije, zbog čega ruska svemirska agencija Roskosmos mora da odloži sva planirana lansiranja.

"Iz tih razloga ne možemo da ispunimo svoje i medjunarodne obaveze", kazao je Komersantu izvor iz ruske agencije.

Reč je o slanju u svemir satelita Metop-B koje je bilo predvidjeno za 23. maj, ruskih satelita Konopus-B i MKA-PN1, beloruskog BKA, kanadskog ADS-1B i nemačkog TET-1 (predvidjeno za 7. jun) i ruskog Resurs-P, planiranog za avgust.

Rusija Kazahstanu godišnje plaća 115 miliona dolara za upotrebu kosmodroma Bajkonur, u okviru sporazuma sklopljenog do 2050. Iz te baze poleće većina ruskih raketa, uključujući kapsule sa ljudskom posadom koje putuju na Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Sukob je usledio nakon "crne (2011) godine" za Rusiju u svemirskom sektoru i pet neuspešnih lansiranja.

Pogledajte još