Kardinal organizator kradje

RIM, 28. maja 2012. (Beta-AFP) - Jedan kardinal je medju organizatorima akcije koja je rezultirala kradjom poverljivih dokumenata iz Vatikana, a sobar pape Benedikta XVI, Paolo Gabrijele, samo je izvršitelj, pišu u ponedeljak italijanski mediji.

Vatikanska policija uhapsila je 25. maja Paola Gabrijelea, a u njegovom stanu pronadjena su poverljiva dokumenta, mesec dana pošto je formirana komisija kako bi se rasvetlilo ko stoji iza kradje dokumanata iz Vatikana i ko ih je dostavljao medijima.

Pre osam dana u Italiji je objavljena knjiga sa velikim brojem poverljivih dokumenata, koja izmedju ostalog otkrivaju finansijsku situaciju Vatikana, ali i detalje vezane za razne skandale, medju kojima su i oni vezani za pedofiliju u okviru Svete stolice.

Kako navodi agencija Frans pres, ta dokumanta ne sadrže ništa previše iznenadjujuće, ali svedoče o veoma lošim odnosima kardinala i vatikanskih vlasti.

Jedan predstavnik Vatikana, koji nije želeo da mu se objavi ime, za italijanski dnevni list La Republika je ocenio da je cilj kradje dokumenata razotkrivanje korupcije u Rimokatoličkoj crkvi.

"Mozak akcije su kardinali... a onda su tu sekretari i sitne ribe", kaže on, i dodaje da ima onih koji su protvnici vatikanskog državnog sekretara, kardinala Tarcisija Bertonea, i oni koji misle da je Benedikt XVI preslab da bi bio na čelu Rimokatoličke crkve.

Pogledajte još