Prioritet vlade oporavak proizvodnje

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) - Ekonomski prioriteti novi vlade trebalo bi da budu oporavak proizvodnje, bruto društvenog proizvoda, rast izvoza i zaposlenosti stanovništva, ocenio je u ponedeljak ekonomista Miroslav Zdravković.

Zdravković je agenciji Beta rekao da je za ostvarenje tih prioriteta neophodno da se svi nivoi vlasti posvete otklanjanju mogućih zagušenja koji smetaju ekonomskom rastu.

Kako je rekao, prioriteti nove vlade zavise i od političkih interesa i od toga kako će biti formirana vlada, da li će biti stabilna i u kom okruženju će raditi.

"Neophodno je da se vidi gde su realne mogućnosti da se podstakne proizvodnja i zapošljavanje u Srbiji", rekao je Zdravković.

Zdravković je naveo da je sistem subvencija koji je do sada sprovodila vlada postavljen potpuno suprotno ekonomskoj logici, navodeći kao primer subvencije za kupovinu stana i subvencije za poljoprivredne prinose.

"Prvima se direktno povećava cena nekretnina, a ljudi se podstiču da se zadužuju i da kupuju stanove po višim cenama od realnih, kakve bi trebalo da budu. Drugima se direktno transferiše državni novac u povećavanje profita pravnim licima u poljoprivredi", naveo je on.

Pogledajte još