Šta je opasnije od heroina?

Stručnajaci upozoravaju da je čaj od maka smrtonosan u većim dozama, o čemu svedoči i nedavna smrt Gorana P. i teška oštećenja mozga Sanje T, koji su pokušali da dozu heroina zamene šoljicom čaja od maka.

"Blic" piše da je Goran P. iz Zrenjanina preminuo je samo pola sata nakon što je popio šoljicu čaja napravljenog od suvih čaura maka. On je napitak pio sa devojkom Sanjom T. i drugarom Danijelom M. u njegovoj kući.

Lekari su se dugo borili za život Goranove devojke Sanje, koja je preživela, ali sa trajnim oštećenjima mozga.

Policija je odmah posle Goranove smrti uhapsila njegovog prijatelja Danijela, koji se sumnjiči za nabavljanje i korišćenje droge. Pretpostavlja se da je uzrok smrti prejaka doza čaja, koja nije dovoljno razblažena jer su hteli da izazovu efekat sličan dozi heroina.

- Dosadašnja istraga je pokazala da su momak i devojka došli u kuću u Zrenjaninu kod svog prijatelja u nameri da se drogiraju. S obzirom na to da nisu imali novca za neku od opojnih supstanci, rešili su da skuvaju čaj od suvih čaura maka. Po svemu sudeći, skuvali su jak napitak. Očigledno su stavili u razmeri jedna šolja maka, jedna šolja čaja. Najviše je popio momak koji je veoma brzo i preminuo - objašnjava izvor iz policije.

Lekari upozoravaju da narkomani konzumiraju biljku na sve moguće načine. Napitak je izrazito neprijatnog ukusa, pa se mora puno zašećeriti i naglo popiti. Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu i upravo ovi zavisnici dozu menjaju za šoljicu čaja.

Dragan Zorić, lekar u jednoj od beogradskih klinika za bolesti zavisnosti kaže da od ovog napitka zavisnici postaju euforični, da osećaju toplinu i ubrzane otkucaje srca.

- Nakon konzumiranja pojavljuje se crvenilo na koži, sušenje usta, otežavanje ekstremiteta, ali i mučnina, povraćanje i svrab. Nakon toga, oni koji popiju čaj ulaze u drugu fazu i narednih nekoliko sati su pospani uz osećaj umora. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca. Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost - obrašnjava Zorić

Ovaj lekar potvrđuje za "Blic" da čaj od maka sve češće koriste mladi, upravo zbog prevazilaženja opijatske krize i izazivanja stanja omamljenosti.

- U situacijama kada nemaju dovoljno novca za heroin ili neki drugi opijatski derivat, oni najčešće piju čaj od maka. Narkomani ga konzumiraju da bi ublažili znake krize. Nakon toga sa ponovnom pojavom krize ista doza čaja se ponavlja, da bi nakon nekoliko dana konzumiranja došlo do stvaranja psihičke i fizičke zavisnosti. Nikako mladi ne treba da misle da je čaj bezazlen što svedoči i poslednji tragičan događaj - apeluje Zorić.

Pogledajte još