Da li biste položili veliku maturu u Hrvatskoj?

Koliko je ribara bilo u čamcu u Hektorovićevom spevu "Ribanje i ribarsko prigovaranje" ili zašto je Edip išao kod proročice, koje boje je Juditin prsten u Marulićevom istoimenom delu, moraju da znaju hrvatski školarci, ako žele da polože veliku maturu.

Nacionalno veće učenika Hrvatske objavilo je da je ovogodišnji ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi bio teži od ispita prošlih godina. Đaci smatraju da je glavni kriviac obrazovni sistem.

Kviz pitanja

Kritičari velike mature tvrde da su pojedina pitanja bila više za kviz takmičenje i da ne proveravaju način razmišljanja i znanje učenika.

Ideal je stvoriti poluobrazovanog poslušnika, poltrona, glasača koji nekritički zaokružuje ponuđeno, učenika koji ne postavlja suvišna pitanja, ljude koji će ćuteći pustiti da ih pljačkaju, smatraju protivnici mature uz napomenu da hrvatsko školstvo srpovodi lobotomiju nad učenicima i da je jedino merilo znanja memorisanje i reprodukcija pročitanog u duhu 19. veka.

Eh, Edipe

Na pitanje zašto je Edip išao kod proročice ponuđeni su odgovori: a) da otkrije ubicu, b) da sazna istinu c) zato što je želeo da spase grad?

Tačan odgovor je da je Edip hteo da sazna istinu, ali kako tvrdi bivši predsednik Veća profesora hrvatskog jezika u gimnazijama prof. Željko Čizmar, ovo pitanje je dvosmisleno, odnosno to što je Edip hteo saznati istinu znači i da je hteo doznati ime ubice kralja Laja.

Da ovakva matura nije objektivno vrednovanje srednjoškolskog znanja učenika i da može biti bitna prepreka za upisi na fakultete, smatra i ministar obrazovanja u Hrvatskoj Željko Jovanović. Kako izgeda za sada ovaj koncept polaganja mature jedino brane njeni tvorci.

Pogledajte još