Poslanici prvi put polažu zakletvu

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) - Novi saziv Skupštine Srbije biće konstituisan u četvrtak, 31. maja, kada će poslanici prvi put položiti zakletvu, a potom će na posebnoj sednici zakletvu položiti i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Skupština je konstituisana potvrdjivanjem najmanje dve trećine poslanika. Tekst zakletve koju će poslanici prvi put položiti glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi!"

Na konstitutivnoj sednici treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta i imenovan generalni sekretar Skupštine.

Na prvoj sednici se, po pravilu, biraju članovi radnih tela Skupštine i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Do izbora predsednika parlamenta, sednicom će predsedavati najstariji poslanik, a pomagaće mu po jedan najmladji sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata.

Pogledajte još