"Hemofarmov" lek u SAD

BEOGRAD, 25. novembar 2008. (FoNet) - Vršački "Hemofarm" dobio je dozvolu američke Administracije za hranu i lekove (FDA) da na tržištu SAD može prodavati metilprednizon injekcije ("Lemond sola"), što je istorijski uspeh, izjavio je danas predsednik te kompanije Miodrag Babić.

Ističući da je "Hemofarm" jedina farmaceutska kuća u ovom delu Evrope koja je uspela da zadovolji stroge kriterijume SAD, on je na konferenciji za novinare najavio da će isporuka na to tržište početi već u prvom kvartalu 2009. godine, a da je planirani godišnji prihod 10-20 miliona dolara.

"Verujemo da će ovaj iskorak biti ohrabrenje i drugima", rekao je Babić, i dodao da ulazak "Hemofarma" na američko tržište najtežim putem, otvara izuzetne perspektive za prodaju lekova u manje komplikovanoj formi na američkom tržištu.

Strateški partner "Hemofarma" u SAD je kompanija "Hospira" iz Čikaga, s kojom je potpisan dugoročni ugovor o poslovnoj saradnji.

Lek "Lemond sola" je sistemski kortikosteroid koji se upotrebljava kad u slučaju neke akutne upale treba brzo reagovati i kad oralna primena nije dovoljna, i značajan deo pogona Hemofarma će biti rezervisan za proizvodnju za američko tržište.

Pogledajte još