Za 8.000 raseljenih oko 3,5 miliona dinara

KRUŠEVAC, 29. maja 2012. (Beta) - U Kruševcu živi više od 8.000 raseljenih i izbeglih, a prema podacima kruševačkog Povereništva za izbeglice ovogodišnjim budzetom Grada je za pomoć toj populaciji predvidjeno 3,5 miliona dinara, rečeno je u utorak u gradskoj upravi.

Poverenik za izbeglice Dušan Todorović rekao je za agenciju Beta da Kruševac sprovodi Lokalni akcioni plan za unapredjenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica za period 2009-2013. godina, te da je za učešće u programima pomoći ovogodišnjim budžetom Grada planirano 3,5 miliona dinara.

Ta sredstva biće, kako je kazao Todorović, upotrebljena za programe koje budu raspisivale donatorske organizacije, a koji predvidjaju odredjeno učešće lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, od 2009. do kraja 2011. godine otkupljeno je 13 seoskih domaćinstava, sredstvima iz republičkog i gradskog budžeta, kao i pretpristupnih fondova, obezbedjeno je 56 gradjevinskih grantova ukupne vrednosti 22 miliona dinara.

Todorović je kazao i da je u istom periodu završena izgradnja dve stambene zgrade sa po 10 stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, koje su finansirane sredstvima Vlade Nemačke i iz pretpristupnih fondova, dok je Kruševac obezbedio infrastrukturu i zemljište.

Prema podacima Povereništva za izbeglice u Kruševcu trenutno živi 312 lica sa statusom izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika i 7.755 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Pogledajte još