Zemljotres na severu Italije, njamanje 10 osoba poginulo

Zemljotres magnitude 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros, u 9.02, severoistok Italije. Epicentar potresa bio je u oblasti Emilija Romanja, nedaleko od Modene. Najmanje 10 osoba je poginulo, a više je povređeno, javlja internet portal Korijera dela sera.

Povodom jutrošnjeg potresa oglasili su se italijanski premijer i predsednik, Mario Monti i Đorđo Napolitano. "Država će učiniti sve kako bi što pre pomogla građanima, koji treba imaju poverenja", istakao je Monti.

Predsednik Napolitano je izrazio solidarnost sa regijama pogođenim zemljotresom, i istako da je ubeđen da će ovaj period brzo prevaziđen

Prema izvorima agencije Ansa, dve osobe poginule su u mestu San Feliče sul Panaro, a jedna u obližnjoj Mirandoli. Televizija RAI ranije je javila da spasioci u Mirandoli tragaju za četvoricom radnika zatrpanih u ruševinama jednog skladišta.

Škole, prodavnice i poslovne zgrade u više gradova evakuisane su iz predostrožnosti.

Epicentar potresa bio je nedaleko od Modene, u oblasti Emilija Romanja, koju je pre deset dana pogodio zemljotres u kojem je sedam ljudi poginulo, a hiljade su ostale bez doma.

Novi zemljotres osetio se na celom području centralne i severne Italije, od Bolcana, kod granice sa Austrijom, preko Milana i Bolonje, do Toskane, Firence i Pize, prenose svetske agencije.

U Italiji se poslednjih desetak dana beleže brojni potresi, na severu i jugu zemlje, gde je u ponedeljak zabeležen zemljotres magnitude 4,3 stepena.

Pogledajte još