Mas razočaran napretkom vladavine prava u Srbiji

BEOGRAD, 29. maja 2012. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je u utorak da je za njega najveće razočarenje nedostatak napretka u vladavini prava u Srbiji.

Mas je na forumu o javnim beležnicima rekao da je taj nedostatak i najveća prepreka za investitore u Srbiji i istakao da je potrebno da se poprave pravna sigurnost i efikasnost.

"I same glasine prilikom osnivanja o tome da se javni beležnici biraju po partijskoj osnovi ili neki drugi način bi bile veoma loše i trajno bi mogle da okaljaju tu institcuiji u koju gradjani treba da imaju povrenja", rekao je Mas.

On je naveo da je uveren da institucija javnih beležnika može biti korak napred u prevazilaženju tog problema jer će osnivanjem te institucije sudstvo biti rasterećenije.

Dodao je da javni beležnik mora biti neutralna institucija i istakao da ne bi smelo da prilikom osnivanja padne ni jedna mrlja koja bi mogla da ugrozi tu ustanovu.

Forum "Javni beležnici u Republici Srbiji - Kako unaprediti efikasnost sudstva i pravnu sigurnost" su organizovali časopis Izazovi evropskih integarcija u izdanju službenog glasnika i GIZ Projekat za pravnu reformu Srbije.

Pogledajte još