Povećana količina padavina ne prija usevima

BEOGRAD, 29. maja 2012. (Beta) - U svim krajevima Srbije, osim Vojvodine, u maju su količine padavina bile veće od prosečnih što ne pogoduje usevima, rečeno je u utorak u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ).

"Do kraja nedelje očekuju nas svakodnevne padavine i povećana vlažnost. Od početka maja u Srbiji je zabeležena prosečna količina padavina od 100 litara po kvadratnom metru, dok prosek za maj iznosi izmedju 60 litara i 70 litara, a najviše padavina izmereno je na jugu i jugoistoku zemlje", rekla je agenciji Beta šefica Odseka za agrometeorološke analize i informacije RHMZ-a Zorica Radičević.

Radičević je rekla da je na jugoistoku Srbije izmereno dvostruko više padavina od proseka, dostigavši oko 130 litara po kvadratnom metru, a na zapadu Srbije oko 120 litara, dok su u Vojvodini padavine bile u okviru proseka, oko 60 litara po kvadratnom metru.

"Prekomerne padavine ne pogoduju usevima, ometaju i zrenje i berbu pristiglog voća i povrća, i dovode do poleganja ozimog žita i livada, a omogućavaju intenzivan rast korova", rekla je Zorica Radičević.

Navela je da obilne padavine i visoka vlažnost vazduha stvaraju uslove za razvoj biljnih bolesti voća, vinove loze i povrća - kakve su plamenjača i truležnica.

Pogledajte još