Serbian wine challenge cup 2008

Takmičenje "Sebian Wine challenge cup 2008" organizovano u restoranu "Diva" Grand Casina Beograd, pokazalo je da se Srbija uspešno priključuje svetskim tokovima u proizvodnji vina. Ovo takmičenje održava se po prvi put i uključuje izbor najboljeg domaćeg vina u 6 kategorija. Cilj manifestacije, pored stručnog ocenjivanja kvaliteta vina, je i promocija srpskih vinarija.

Svoje proizvode izložili su svi proizvođači vina iz Srbije i sa prostora Kosova i Metohije, čija vina su na ovom skupu zauzela posebno mesto. Organizatori su osim takmičarskog duha promovisali i humanitarni karakter, pružajući priliku posetiocima da ostave dobrovoljni prilog, namenjen učesnicima sa Kosova i Metohije. Da bi manifestacija bila potpuna, organizovana je aukcija vina, koju je vodio prof. dr. Slobodan Jović, i u toku koje su posetioci mogli kupiti neka od najboljih srpskih vina.

Za najkvalitetnije belo vino autohtone sorte odlučili su da proglase Smederevku iz 2007. godine vinarije "Janko", dok je od internacionalnih sorti tu laskavu titulu ponela vinarija "Kovačević" i Šardone iz 2007. godine, koja je za to vino zaslužila i specijalnu nagradu žirija. Crveno carsko vino vinarije iz Velike Hoče i Cabernet sauvignon "WOW" vinarije nagrađeni su u kategoriji crvenih vina. Vino Slatka Eva vinarije "Vindulo" iz Temerina najkvalitetnije je specijalno vino, a najbolje od roze vina je Varijanta vinarije "Aleksandrović".

Odluku o najboljim izlagačima doneo je renomirani žiri koji čine gosti iz Španije, gospodin Jose Antonio Fernandez Escudero, tehnički direktor Enološke stanice Rueda, kao predsednik žirija, Fernando Gurrucharii Jaque, predsednik Španske unije degustatora i Pablo Martin Martin, predsednik Udruženja somelijera Kastilje i Leona, i direktor Udruženja somelijera Srbije – SERSA.

Da bi ocenjivanje bilo korektno, vina su bila označena šiframa, što je među izlagačima izazivalo dodatno uzbuđenje, jer nije bilo moguće ni naslutiti tok glasanja. Ako se uzme u obzir stručnost gostiju iz Španije, pravi kompliment je njihovo oduševljenje našim belim vinima.

Dejan Živkovski
, bar-menadžer Grand Casina, rekao nam je da smatra da proizvodnja vina ima potencijala u Srbiji i da se beleži pozitivan pomak po broju vinarija i raznovrsnosti vina. Posebno je izdvojio Trijumf vinarije "Aleksandrović", iz Topole sa Oplenca, kao jedno od naših najkvalitetnijih.

Proizvođači vina su se potrudili da aranžmanom privuku pažnju posetilaca. Na jednom od štandova posetioci su mogli da probaju riblju pršutu. Među učesnicima bili su: vinarija "Čoka2, "World of wine" Živojina Đorđevića, vinarija "Kovačević" iz Iriga, d.o.o. "Vinum" iz Novog Sada, kuća vina "Do kraja sveta", "Villa vinum" iz Trstenika, vinarska kuca "Spasić", podrum "Radenković" i mnogi drugi. Izlagači, sa kojima smo imali prilike da razgovaramo, rekli su da su veoma zadovoljni kako je protekla ova manifestacija.

Ako se zna da je čaša dobrog vina dovoljna da popravi raspoloženje, nije čudno da su i posetioci i izlagači bili odlično raspoloženi.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još