Obamina izjava o poljskom logoru greška

VAŠINGTON, 30. maja 2012. (Beta-AP) - Bela kuća saopštila je u sredu da je američki predsednik Barak Obama greškom rekao "poljski logor smrti" prilikom dodele Medalje slobode poljskom ratnom heroju.

Obama je u utorak uručio najviše civilno odlikovanje koje se dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos nacionalnim interesima SAD, a medju dobitnicima je bio Jan Karski, član antinacističkog pokreta otpora u okupiranoj Poljskoj.

Obama je na ceremoniji rekao da su pripadnici otpora ubacili Karskog u "Varšavski geto i poljski logor smrti" kako bi se uverio da se na tim mestima ubijaju Jevreji.

"Jan je tu informaciju preneo predsedniku Frenklinu Ruzveltu, čime je dao jedan od prvih izveštaja o holokaustu i apelovao na svet da preduzme akciju", kazao je Obama.

Poljaci su odmah reagovali ukazavši da je Obama trebalo da kaže "nemački logor smrti u okupiranoj Poljskoj", čime bi razdvojio počinioce zločina od lokacije.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski je u poruci na tviteru rekao da je u pitanju "neznanje i nekompetentnost" i da bi Bela kuća trebalo da se izvini za tu "nečuvenu grešku".

Pogledajte još