Tri promašaja za poraz

Košarkaši Partizana odigrali su još jednu neizvesnu utakmicu u okviru 5. kola Evrolige, u kojoj se pobednik nije mogao naslutiti do poslednje sekunde. Nakon duela „crno-belih“ i ekipe CSKA, koji je završen rezultatom 62:63 (17:19, 13:15, 22:18, 10:11), moskovski tim ostaje jedini neporaženi u ovoj sezoni Evrolige.

Pobedu aktuelnom šampionu Evrope doneo je Lorbek na 35 sekundi do kraja, kada je s linije slobodnih bacanja jedanput bio precizan, a šansu za preokret , koju do kraja nisu iskoristili imali su Tepić, Rašić i Veličković. Ova tri košarkaša upućivala su šuteve nekoliko puta ka košu, ali sreća je u tim trenucima bila na drugoj strani.

Najviše poena na meču postigao je Milenko Tepić (14), a u timu CSKA Lorbek i Planinić su zabeležili po 11. Malom broju poena doprinela je uglavnom dobra odbrana oba tima, a ono što je Partizanu najviše nedostajalo bila je slaba realizacija za tri poena, jer su u prvom poluvremenu imali učinak od 10/1 van linije 6.25. 

CSKA diktirao tempo
CSKA je najčešće diktirao tempo, a najveću prednost ostvarili su u drugoj četvrtini kada su imali + 8 (21:29). Međutim, zahvaljujući jedinoj trojci tokom prvih 20 minuta, koju je postigao kapiten Božić, i slabe realizacije gostiju, Partizan uspeva da napravi razliku u svoju korist i na odmor ode sa četiri poena prednosti. Ono što je urađeno tokom druge četvrtine istopilo se brzo u nastavku, ali trojka Tripkovića u poslednjoj sekundi treće deonice za 52:52 nagovestila je uzbudljivu i do kraja neizvesnu završnicu. 

Prve poene u poslednjoj četvrtini postiže Veličković za vođstvo Partizana od 54:52, posle dugo vremena. Nakon tih poena Partizan je punih pet minuta bio bez pogotka, a CSKA pravi seriju od 8:0 za 54:60. Veličković tada ponovo uzima stvar u svoje ruke i „crno-beli“ stižu do 62:62. Koševa od tada ponovo dugo nije bilo, a šansu za novi preokret iskoristio je Lorbek nakon lične nad Planinićem. Od dva šuta sa linije slobodnih bacanja bio je uspešan samo jednom, što je bilo dovoljno za pobedu od 62:63. 

Falila dva zicera
(old_image)
Šest hiljada  navijača bilo je zadovoljno predstavom koja im je priređena u "Pioniru", ali žal što šansa za rušenje evropskog šampiona nije iskorišćena ostaje. Fenomenalna podrška koju su igrači imali usporila je goste i dala elan Partizanu da napravi čudo, za koje mu je pomalo nedostajala i sreća.

Trener Partizana, Duško Vujošević, rekao je nakon meča da je granica između tuge i sreće u sportu jako mala:

„Da smo pogodili neki od onih zicera na kraju pobedili bismo najbolji tim Evrope. Igra je bila dobra i potpuno ravnopravno smo se nosili čitavu utakmicu. Međutim, povremeno je isplivavalo neiskutvo u momentima kada smo gubili lopte i kontrolu nad utakmicom. Bili smo nadmoćniji u skoku (45:29) što svedoči da smo imali ogromnu želju i pohvalio bih borbenost igrača. Ova utakmica je dokaz da smo ozbiljan tim i da igramo dobro, što nam ostavlja mogućnost da se borimo za trofej koji je realan“. 

"Nećemo ostati dužni publici"
I nakon ove utakmice Vujošević je podstaknut pitanjima novinara prokonemtarisao finansijsku krizu koja prožima klub:

„Problemi treba da se rešavaju, a ne da se beži od njih. Ako bi ova pobeda donela neki preokret, onda mi nije žao što smo izgubili. Bilo je mnogo velikih utakmica i trujumfa koji ništa nisu promenili. Imamo mladi tim, koji stvaramo u teškim uslovima, ali ovakve utakmice pokazuju da sve što radimo ima smisla. Publici hvala i obećavam da joj nećemo ostati dužni“. 

Suđenje ko suđenje
Nakon ovakvih utakmica često se poteže pitanje suđenja, međutim trener CSKA, Ektore Mesina, presekao je ovu temu jasnim stavom:

„Cenim vašu košarku, ali cenite i vi moju inteligenciju. Ni ja nisam zadovoljan suđenjem, ali ako ćete večeras lakše otići kući uz stav da ste izgubili zbog suđenja nemam ništa protiv toga“, ljutitio je prokomentarisao Mesina.

Ovaj stručnjak je vodio mnoge velike timove u mnogo važnijim utakmicama, ali nakon meča sa Partizanom priznao je da se dugo nije nervirao kao u Pioniru tokom poslednje četvrtine:

„I pred utakmicu sam pričao da će biti teško, ne iz kurioziteta, već zato što sam znao kako Partizan igra kod kuće. Ova publika je neverovatna i moji igrači su morali da igraju fenomemalnu odbranu da bi odoleli naletu protivnika. Ne mogu da ne pomenem ove poslednje šuteve koji su im mogli doneti pobedu i sada treba da razmislimo o tim ofanzivnim skokovima Partizana“. 

Mesina nam poželeo sreću
Measina je na kraju poželeo sreću Partizanu i svojim prijateljima Vujoševiću i Daniloviću. O timu Partizana je rekao da je dosta izmenjen u odnosu na prošlu sezonu, ali da igra sa autoritetom što ga je veoma iznenadilo. Prema njegovim rečima „crno-beli“ će se sigurno naći u Top 16. O svom timu je dodao da ova igra još nije prava i da se identitet ekipe još traži.

Partizan je do sada ostvario dve pobede (Armani i Real Madrid) i tri poraza (Efes, Panionios i CSKA), a na tabeli je trenutno četvrti ispred Efesa i Armanija. U narednom kolu, 3. decembra, „crno-beli“ dočekuju Efes od koga je u Istambulu izgubio sa 61:60.

Partizan: Lučić, Tepić 14, Milošević 4, Rašić 5, Tripković 8, Veličković 10, Lazmi 6, Aleksić, Božić 6, Rakočević 4, Veseli 1, Vranješ 4.

CSKA: Zizis 10, Kejru, Smodiš 9, Šiškauskas 10, Lorbek 11, Savrasenko, Lengdon 6, Kaun, Krijapa 4, Planinić 11, Moris 2.

Stojković Katarina
26. 11. 2008. 

Pogledajte još